• Načítám...
>

Opravy Vlašské kaple mapuje nová publikace

  • 27. září 2018,
  • 14:06,
  • PRAHA 1,
  • Jan Varga

Italské velvyslanectví představilo novou publikaci. Ta mapuje rekonstrukci Vlašské kaple Nanebevzetí Panny Marie, která je součástí Klementina. Rekonstrukci se podařilo realizovat po dlouhých dvaceti letech. Publikace kromě postupu oprav mimo jiné obsahuje i fotografie nově zrekonstruovaných fresek.

Reklama

Nově zrestaurovaným freskám Vlašské kaple Nanebevzetí Panny Marie se věnuje nová publikace, kterou představili na italském velvyslanectví v Praze. Obsahuje informace a zajímavosti o opravách této památky, na které se finančně podílela i městská část Praha 1.

Pracovnice Velvyslanectví italské republiky v Praze, Kamila Hálová uvedla: „Byly zrekonstruovány stěny, střecha, celý vnější plášť a potom, a o tom je právě tato kniha, která je dnes představována, se přistoupilo k restaurování fresek, protože kaple je velmi bohatě vyzdobena freskami z osmnáctého století.“

Kaple byla vystavěna v 16. století, aby měli italští pracovníci, kteří pracovali na našem území, své místo, kde by se kázalo italsky. Poslední mše se tady konala před více než dvaceti lety. Zástupci italské restaurátorské společnosti teď veřejnosti představili techniky oprav, i jejich celkový rozsah.

„Chtěli, aby zůstala navždycky popsána ta práce, aby došlo k prezentaci toho, co tam bylo všechno uděláno. Kaple prošla rekonstrukcí i z toho důvodu, aby se zachovaly hodnoty, které se postupně ztrácely a hrozilo, že se ztratí nenávratně. V současné době je kaple využívána řeckokatolickou církví,“ vysvětlila Hálová.

Nové fresky může obdivovat také veřejnost. Pravidelně o víkendech se v ní koná mše a bývá otevřena také v rámci akcí, jako je například Noc kostelů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu