• Načítám...
>

Praha 1 si připomněla 77 let od popravy J. Bílého

  • 2. října 2018,
  • 10:32,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Praha 1 si připomněla smutné výročí 77 let od popravy československého generála Josefa Bílého, který byl i hlavním velitelem Obrany národa. Pietní akt proběhl v Mikulandské ulici, kde Josef Bílý se svou ženou několik let žili. Piety se zúčastnili i potomci našich válečných hrdinů.

Reklama

Josef Bílý byl opomíjenou ale významnou osobou naší historie. Ihned od začátku německé okupace v březnu 1939 se zapojil do odboje a stal se členem Obrany národa, kterou tvořili další generálové. Po 11 měsících v ilegalitě byl nakonec zadržen gestapem. Na popravišti odmítl pásku na oči a z jeho úst zazněla poslední slova: "Ať žije Československá republika" Psi, palte!". 

"Já jsem moc rád, že jsme si připomněli obrovské hrdinství, na které by nikdy nemělo být zapomenuto, protože on a jemu podobní přispěli k tomu, že si dnes můžeme užívat krásy a svobody naší země," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

V letošním roce byly v Mikulandské ulici 4 instalovány pamětní desky. Jedna je určena Josefu Bílému, který zde několik let žil se svou ženou Hanou. Druhá připomíná hrdinství členů Obrany národa. 

"To jest lidem, kteří při začátku nacistické okupace začali dělat kroky k osvobození a záchraně našeho národa, naší země," řekl Oldřich Lomecký. 

Jen pár desítek metrů od domu v Mikulandské ulici je nová pasáž, která je pojmenována po generálu Josefu Bílém, která se propojuje s Národní ulicí. Právě v tomto místě proběhl druhý program piety, kde vystoupili potomci válečných hrdinů. 

"Přišlo nám vhodné, že místo klasické čestné stráže drželi čestnou stráž drželi potomci těch nejslavnějších generálů našich dějin," řekl Karel Bergl, prasynovec gen. Josefa Bílého. 

Mezi ně patřil i generál Hugo Vojta, který byl také popraven s Josefem Bílým 28. září 1941.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu