• Načítám...
>

Palachův a Zajícův čin očima umělců

  • 21. ledna 2019,
  • 18:33,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

"Muzeum Kampa hostí výstavu věnující se uměleckým dílům, která jsou spojena s Janem Palachem a Janem Zajícem. Na výstavě tak uvidíte díla legend české a československé výtvarné scény, které čin sebeupálení a sebeobětování v jejich práci ovlivnil.

Reklama

Síla činu - takový název nese výstava v muzeu Kampa. Spojujícím tématem výstavy je Jan Palach a Jan Zajíc. 

Kurátorka výstavy, Helena Musilová, uvedla: "Tématem výstavy jsou bezprostřední reakce výtvarníků na čin Jana Palacha a Jana Zajíce, a to v neuvěřitelně širokém spektru různých vyjádření. Od téměř popisných prací, které se vysloveně dotýkají, třeba matky s mrtvým synem v náručí na Václavském náměstí, až po velice abstrahovaná díla." 

Na výstavě uvidíte díla legend české výtvarné scény.

"Ukazují jak bylo české umění konce 60. let zajímavé, pestré a materiálově rozličné. Jak se krásně zapojilo do mezinárodních struktur. A bylo opravdu velmi oceňované," uvedla kurátorka.

Třeba dílo Aleny Koenigsmarkové, má formu středověkého pašijového oltáře. Autorka byla za toto dílo vyloučena z československých výtvarných umělců. 

Dalším z výrazných děl výstavy je koláž Jiřího Koláře - "Pocta Janu Palachovi". 

"Tato koláž, dá se říct, je poctou této generaci, kdy celá řada autorů v roce 69 umírá. Je tam strhaná Palachova tvář, Kolář si velmi intenzivně uvědomil, že končí jakási doba a že to bude jen horší a horší," vysvětlila Musilová.

Slovenské autory na výstavě zastupuje třeba Luděk Sýkora. "Je zde zastoupen dílem, které vzniklo bezprostředně po vzplanutí Jana Palacha. Začal ho malovat a dokončil těsně předtím, než Palach zemřel. Je to mimořádně působivá věc, mající v sobě už i prvky transcendentna, kříže, stoupání na nebesa," uvedla Musilová. 

Na výstavě najdete i díla s odkazem na Palachův týden v roce 1989. Výstava "Síla činu" je v Muzeu Kampa k vidění až do 24. března.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu