• Načítám...
>

Praha 1 zavzpomínala na oběti totalitních režimů

  • 7. března 2019,
  • 15:42,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Reklama

V Praze 1 proběhlo odhalení pamětní tabulky u příležitosti 70. výročí zatčení jedné z mnoha obětí totalitního režimu. Deska byla umístěna na budovu v Bolzanově ulici, kde Miloslav Jebavý bydlel. 

"Miloslav Jebavý byl člověk, který se zapojil do protinacistického i protikomunistického odboje. Měl za sebou velice zajímavou minulost cizineckého legionáře. Po únoru 1948 se rozhodl, že bude organizovat odbojovou skupinu, která se nakonec rozrostla. Tím hlavním cílem bylo provedení protikomunistického ozbrojeného převratu," řekl Petr Malota, historik.

Pamětní deska byla na budovu umístěna v rámci projektu Poslední adresa, jehož smyslem je připomenutí obětí komunistického režimu. 

"Je to projekt, který se inspiroval v Německu odhalováním památníčků obětem holocaustu a zároveň, pokud jde o Poslední adresu, jsme se inspirovali svými kolegy v Rusku, kteří připomínají oběti Stalinských represí, režimu a obětí sovětského komunismu. Opravdu bychom chtěli takto připomenou co nejvíce osudů, které se staly obětí komunistického režimu," řekl Zdeněk Hazdra, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. 

"Já si myslím, že je důležité znát historii a samozřejmě se i inspirovat a možná se povzbudit tím, že i v minulosti lidé, v mnohem horších podmínkách, za velké věci bojovali a že i my se budeme snažit o to, co je dobré," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1. 

Poslední adresa připomíná v Česku osudy už 28 významných lidí a jejich počet bude i nadále stoupat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu