• Načítám...
>

Praha 1 označila sdílené ubytování za nelegální

  • 9. března 2019,
  • 1:20,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Krátkodobé ubytování na území hlavního města bývá už delší dobu spojováno především s kritikou z řad obyvatel. Stálí nájemníci si většinou stěžují na nepořádek v domech a bujaré večírky v pronajatých bytech. Vedení Prahy 1 proto schválilo usnesení, ve kterém označuje sdílené ubytování za nelegální.

Reklama

Sdílené ubytování, které je v Praze využíváno většinou prostřednictvím platformy Airbnb, se těší stále větší oblibě. Bohužel je dlouhodobě spojováno i s negativními vlivy, které pociťují zejména stálí nájemníci domů, jako je například hluk nebo nepořádek. Vedení Prahy 1 se proto rozhodlo schválit ustanovení, na jehož základě může pražský Magistrát předložit vládě návrhy na změnu legislativy.

"Z mého pohledu je dnešní zasedání průlomové, protože víceméně připustilo, že se jedná o nelegální apartmány v bytových domech po roční práci, kdy o tom pořád diskutujeme. Vidím, že došlo k posunu vědomí těch lidí, že to skutečně odporuje těm neplatným právním předpisům," řekl Pavel Nazarský - místostarosta MČ Praha 1.

Na podobě usnesení se podílela i opozice.

"Původní návrh byl takový opoziční, který jen deklaroval, konstatoval, ale vůbec nenavrhoval žádné řešení. Proto jsme o něm víceméně tak dlouho diskutovali a jsem rád, že se tam alespoň podařila ta úkolová část, byť ne v tom měřítku, jak jsme chtěli," řekl Richard Bureš - zastupitel MČ Praha 1.

Městská část se v návrhu usnesení také zavazuje k poskytování podpory těm občanům Prahy 1, kteří mají s krátkodobými nájemníky problémy. 

"Je tu i plán toho pokusu získat nějaký soudní precedent v těch sousedských žalobách. Vybereme si lidi, kteří jsou tím hodně postiženi a ti se budou snažit prošlapat nějakou právní cestu u soudu," řekl Pavel Čižinský - starosta MČ Praha 1.

Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje se na celém území Prahy 1 nachází okolo 15 000 bytů. Z toho je 3 až 5 tisíc z nich využíváno ke krátkodobému pronájmu přes platformu Airbnb. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu