• Načítám...
>

Radnice Prahy 10 se v létě začne stěhovat do Strašnic

  • 5. května 2023,
  • 15:00,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Úřad Prahy 10 by se měl v srpnu začít stěhovat do náhradních prostor ve Strašnicích, které si pronajme od firmy Carpet Invest. Na pobyt v nové budově má radnice smlouvu minimálně na 4 roky. Co se ale během té doby bude dít s radnicí starou zatím vedení desáté městské části neupřesnilo.

Reklama

Takhle vypadá budova městského úřadu Prahy 10 ve Vršovicích a takhle vypadají prostory uvnitř. Zastaralý technický stav a vysoké investice do její údržby přispěly k rozhodnutí vedení radnice úřad přestěhovat. 

,,Budova začíná, řekl bych, nad zdravou míru konzumovat prostředky na její údržbu," řekl starosta městské části Praha 10, Martin Valovič (ODS).

Špatný technický stav navíc podle 1. místostarosty Tomáše Peka zdejším zaměstnancům často znepříjemňuje práci.

,,Léto je nesnesitelné. Vždycky jsem měl kancelář směrem na jih a tam ty teploty dosahují čtyřiceti stupňů a nejde tomu nijak zamezit. Stavební archiv má úplně strašné prostředí, navíc schováváme důležité dokumenty, takže je i důležité, aby to bylo v dobrém, chráněném prostředí," řekl první místostarosta městské části Praha 10, Tomáš Pek (TOP 09).

Úřad Prahy 10 by se tak měl už letos v srpnu začít stěhovat do náhradních prostor ve Strašnicích ve Vinohradské ulici poblíž tramvajové zastávky Vinice. 

,,Pro občany bude samozřejmě lepší, si myslím, dostupnost. Je to dostupnější jak metrem, tak tramvajemi. Bude to pro úředníky lepší, protože to prostředí bude nesrovnatelné," řekl Valovič.

Projekt rekonstrukce staré radnice je na stole už několik let. Podle původních propočtů měly práce vyjít na 1,1 miliardy korun. Pak ale příprava samotné rekonstrukce nabrala zpoždění, kvůli kterým radnice přišla o financování od města. Následovala dvouletá covidová odmlka a vlivem inflace vzrostly ceny stavebního materiálu. 

,,Dostali jsme se mimo rámec toho, na co jsme měli jaksi zajištěné finance. Finance byly zajištěné do výše 915 milionů. Dneska jsme někde miliarda a půl a vlastně ty finance chybí," doplnil starosta Valovič.

Nájemní smlouva v nové budově je zatím na 4 roky. Co se během této doby bude dít s budovou starou ale zatím vedení radnice neupřesnilo.

,,Ta řešení se nabízejí, může to být rekonstrukce, může to být prodej budovy, může to zůstat v nájmu," uvedl Valovič.

Takový postup pak kritizují opoziční Piráti, podle kterých je možné, že stávající vedení radnice starou budovu úřadu po odstěhování úředníků prodá.

,,Chápeme, že přestěhovat se je potřeba, protože čtyři roky jsme tady pracovali. Chápeme, že stěhování je na místě, ale když zazní a) stěhování, mělo by za nás zaznít jasné b), minimálně jasná deklarace, že radnice se vrátí na Vlastu. Nebo jasné slovo, že tedy stávající koalice se rozhodla pro jiné řešení, ale ne, že jsme v mlze, tápeme a z toho máme obavu. Že budova se odprodá, to je jedna varianta a vrátíme se do cizího, jehož majitel bude neznámý za enormní nájem," popsal opoziční zastupitel městské části Praha 10, Michal Kočí (Piráti).

,,Připravujeme ekonomickou analýzu, která by nám měla napovědět, vyhodnotit tu situaci s optikou dnešních dnů, to znamená cen stavebních prací, očekávaného vývoje, kam se budou pohybovat ty rekonstrukční práce a ta ekonomická analýza nám dá odpověď na to, jakým směrem se ubírat," reagoval starosta Valovič (ODS).

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala několik variant, jak situaci s nevyhovujícím úřadem řešit. V plánu byla třeba výstavba kompletně nového sídla radnice nebo jeho přestěhování do nevyužívané budovy školy. Od všech plánů ale po kritice nakonec vždy sešlo. Nájem v náhradních prostorách ve Strašnicích, kam by se úředníci měli kompletně přestěhovat během září, by měl činit 2,9 milionů korun plus milion korun za měsíční zálohy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu