• Načítám...
>

Na pražských Slatinách má vzniknout odstavné nádraží

  • 28. srpna 2023,
  • 7:47,
  • PRAHA 10,
  • Monika Rusová

Správa železnic má v plánu vystavět nové seřadiště vlaků na pražských Slatinách. Nyní se jedná o rozlehlou a nevyužitou plochu, ale desátá městská část by na stejných pozemcích raději vybudovala novou obytnou čtvrť. Všechny potřebné pozemky, jak k výstavbě nádraží, tak k výstavbě obytné zóny, nevlastní jeden majitel a tak stále není rozhodnuto, zda zde v následujících třiceti letech vznikne obytná oblast nebo do čtyř let železniční koleje.

Reklama

Nová obytná zóna pro 25 000 obyvatel nebo nové odstavné nádraží pro desítky vlaků v Praze 10? To je střet dvou veřejných zájmů, kde na jedné straně stojí radnice Prahy 10 a na druhé Správa železnic. Obě strany mají jiný názor na to, jak by pražská část Bohdalec Slatiny měla vypadat. Podle aktuálních plánů by zde mělo vyrůst seřadiště vlaků jak pro vysokorychlostní tratě, tak pro vlaky běžné městské dopravy, což se vedení desáté městské části nelíbí.

"V tom rozsahu, jak to Správa železnic zamýšlí, dojde k absolutnímu znehodnocení toho území. Ta rozloha je tak výrazná, že tady v podstatě vzniknou hektary kameniva, oceli, železa, prostě ohromné seřadiště. To znamená, že to území by se rozpůlilo na severní a jižní část, kde by uprostřed vznikl ten ohromný tepelný ostrov, kde to bude agregovat ohromnou ekologickou zátěž pro to území," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

Správa železnic s názorem radnice nesouhlasí a tvrdí, že míst pro odbavení, kontroly a údržby vagónu je v Praze stále nedostatek. Navíc připomíná, že počet cestujících v následujících letech stále poroste. 

"My jsme to území začali řešit intenzivně v roce 2019, kdy jsme dodělali urbanistickou studii toho celého území, kde je v podstatě vyprojektovaná celá nová městská čtvrť s veškerou infrastrukturou, školy, parky, nové dopravní napojení je zde navrženo, tramvajová trať, která má vést až do toho celého území, nový sjezd z Jižní spojky pro automobilovou dopravu a dvě nové vlakové stanice, které už vznikly, stanice Eden a stanice Zahradní Město," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

Plány na vybudování nového nádraží by se měly začít uskutečňovat podstatně dřív než plány městské části. Dle webu Správy železnic by stavba měla začít už v roce 2026 a o dva roky později být hotová. Dodnes však zatím nemá vykoupené všechny potřebné pozemky. 

"Ty pozemky patří Českým drahám a část pozemků, o které ještě Správa železnic usiluje, patří hlavnímu městu," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

Finální rozhodnutí by mělo padnout letos na podzim na plánované schůzce zástupců Magistrátu hl. města Prahy, městské části Praha 10 a Správy železnic. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu