• Načítám...
>

Praha 10 bude úzce spolupracovat s vinohradskou nemocnicí

  • 8. listopadu 2023,
  • 13:15,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 10 podepsala s vinohradskou nemocnicí memorandum o hlubší spolupráci. Dokument navazuje na nedávnou podporu městské části, která se týkala rozvoje paliativní péče v této nemocnici.

Reklama

Starosta Prahy 10 Martin Valovič a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Votava podepsali memorandum o spolupráci. Dokument navazuje na nedávnou podporu rozvoje paliativní péče v tomto zdravotnickém zařízení.

,,Tím podpisem toho memoranda jsme dneska jaksi stvrdili tu spolupráci v dalších oblastech, a to je především v oblasti, kde se potkává na jedné straně zdravotnická péče a na druhé straně sociální péče. My jsme významný poskytovatel sociální péče v Praze 10, fakultní nemocnice je poskytovatel zdravotnické péče, to znamená, že můžeme spolupracovat na sdílení určitých kapacit v rámci naší LDN a tak dále," řekl starosta Prahy 10, Martin Valovič (Společně pro Prahu 10).

Řešení situací, kdy je pacient na pomezí zdravotní a sociální péče, by tak nemocnici mělo pomoci odlehčit.

,,Starší lidé, kteří žijí sami a přejí si žít ve svém vlastním sociálním prostředí, onemocní, dostanou se do nemocnice a potom my i oni by si velice přáli vrátit se do vlastního sociálního prostředí. To třeba nezvládnou zcela nezávisle, potřebují nějakou podporu ze strany sociálních služeb, které má pod sebou městská část," řekl Martin Havrda - primář interní kliniky Fakultní nemocnice Královské vinohrady.

,,To samotné memorandum teď bezprostředně dává rámec spolupráci, kterou jsme už od jara letošního roku připravovali a ty směry té pomoci, té spolupráce, těch je několik. Zaprvé se jedná o pomezí sociální a zdravotní péče, paliativní péče, preventivních programů," řekl Jan Votava - ředitel Fakultní nemocnice Královské vinohrady

V rámci hlubší spolupráce se pak radnice i nemocnice chtějí zaměřit také na společnou informační kampaň zejména pro seniory o zdravotních službách na území městské části Praha 10.

,,Těch služeb, ať už v té sociální nebo v té zdravotní, které poskytujeme, je strašná spousta a je pro obyvatele, pro zájemce těžké se v tom orientovat a mnohdy zatěžují svými dotazy, ať už třeba odbor sociální v rámci úřadu a nebo třeba primáře jednotlivých klinik. Tak jsme si řekli, že vytvoříme společný rozcestník, který může následně navádět zájemce na konkrétní typ té pomoci," popsal David Kašpar (STAN) - radní MČ Praha 10

V minulosti už městská část s nemocnicí několikrát spolupracovala. Částkou půl milionu například podpořila zdejší rozvoj paliativní medicíny, která se zabývá kvalitou života nevyléčitelně nemocných pacientů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu