• Načítám...
>

Žáci předložili své návrhy, jak zlepšit život v Desítce

  • 8. února 2024,
  • 23:00,
  • PRAHA 10,
  • Ondřej Švec

Radnice městské části Praha 10 přivítala ve svých prostorách Sněm žáků Desítky. Mladí lidé předložili vedení úřadu své podněty, jak život v městské části zlepšit a udělat z Desítky ještě příjemnější místo, ve kterém se bude každý cítit bezpečně. Debatovalo se o celé řadě nejrůznějších témat, jako byla zeleň, posílení bezpečnosti v městské hromadné dopravě, větší podpora kultury a sportu nebo bezpečnost kolem škol a smysluplnější trávení času během školních přestávek. Praha 10 bere názory nastupující generace vážně a na vybrané projekty už dokonce shání finanční prostředky.

Reklama

Jako každá jiná městská část, tak se i Praha 10 snaží plnit svůj program, se kterým šla do voleb. Pro vedení městské části je názor občanů důležitý a to i těch, kteří ještě volit nemohou. A proto na radnici uspořádala setkání Sněmu žáků Desítky, aby si vyslechla, co mladou generaci trápí a jak by její zástupci rádi městskou část vylepšili. 

"Je to vlastně parta, která se zajímá o život kolem sebe, zajímají se o to, jak to funguje na Praze 10, jaké věci by se daly zlepšit, trénují si tam takové základní teoretické principy, učí se participovat, učí se prosazovat své názory na věci a koneckonců přináší i řadu podnětů, které jsou úspěšné," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Žáci postupně předkládali své podněty podle nejrůznějších gescí a vedení radnice na každý z těchto podnětů postupně reagovalo. A není vyloučeno, že se některý z těchto nápadů objeví v některém z budoucích strategických plánů. A co konkrétně by Desítka podle žáků základních a středních škol měla změnit?

"Asi více zelených stromů, abychom se tady cítili bezpečně a asi zlepšit i to MHD, protože to není úplně na nejlepší úrovni jako v jiných zemích, protože kamarádku někdo obtěžoval v MHD, takže tomu chceme zabránit. Ten nápad tam taky padl, takže to snad projde," řekla Nikola Hamanová - mluvčí Sněmu žáků Desítky.

A jako důkaz, že Desítka v tomto případě nemluví jen tak naprázdno a bere názory mladé generace vážně, svědčí i to, že nyní intenzivně hledá řešení, jak sehnat finanční prostředky na realizaci schválených projektů.

"Zapojujeme se jako první městská část v Praze do projektu Mládež kraji, který realizuje Rada dětí a mládeže hlavního města Prahy, ve spolupráci s ní můžeme sáhnout na nějaké prostředky, které právě chceme nabídnout tady na tyto projekty mladých," řekl Milan Maršálek (VLASTA) - radní MČ Praha 10.

Městská část si spolupráci s mladými lidmi velice pochvaluje. Jde o nastupující generaci, kterou zajímá, jak město i městská část funguje. Chtějí, aby Desítka byla hezčím a přívětivějším místem pro všechny a aktivně se zapojují do nejrůznějších projektů, ačkoli ještě sami nejsou mnohdy ani plnoletí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu