• Načítám...
>

V Praze 10 se na organizaci úklidu podílejí i občané

  • 27. srpna 2024,
  • 20:50,
  • PRAHA 10,
  • Ondřej Švec

Nepořádek v ulicích je jedna z věcí, na kterou tu a tam narážíme ve všech městských částech v Praze. Někdy více, někdy méně. Přestože městské části odpadky uklízí, za nepořádek mohou hlavně nezodpovědní občané, kteří ho vytváří a neuklízí ho po sobě. Úklidové čety zkrátka nemohou být všude. V Praze 10 proto vznikla iniciativa operativního úklidu, kdy samotní občané upozorňují radnici na nepořádek v ulicích. Úklid tam u urgentních případů dorazí do 4 hodin od nahlášení, nejpozději pak do druhého dne. Novinka je testována od května, naplno se rozjela od začátku srpna a Desítka si ji pochvaluje.

Reklama

Městská část Praha 10 zajistila od 1. srpna dlouhodobý operativní úklid svých veřejných prostor. Od začátku srpna byly svezeny odpady ze 45 míst. Zkušební provoz přitom začal už v květnu. Od května do července Desítka takto svezla odpady ze 151 míst. Projekt operativního úklidu veřejných prostranství zajišťuje městská společnost Praha 10 - Majetková, ale hlavními iniciátory pro svoz nepořádku jsou tady především občané.

"Principem toho je to, že budeme operativní, budeme rychlí a budeme dělat zásahy obratem, to znamená, že máme nastavený takový limit, kdy do 4 hodin od nahlášení toho problému ve veřejném prostoru úklidová četa ten nepořádek zlikviduje," řekl Martin Valovič (Společně pro Prahu 10) - starosta MČ Praha 10.

"Operativní úklid, skutečně je to ta rychlá reakce, nejčastěji na podněty občanů, které nám přichází přes webové formuláře, přes aplikaci a skutečně jsme chtěli vyjít vstříc takové té poptávce, kterou naprosto chápu, od občanů, aby město bylo čisté. My si ho přejeme, lidé to chtějí, všichni to chceme, hlavně bych chtěl poděkovat těm, kdo po sobě ty odpadky nenechávají, protože normální je si po sobě uklidit," řekl Milan Maršálek (VLASTA) - radní MČ Praha 10.

Městská část uklízí své ulice pravidelně, ale pokud se někde zničehonic objeví nějaký nepořádek, tak vše zkrátka monitorovat nemůže. Proto si spolupráci s občany pochvaluje.

"Ono se to samozřejmě uklízelo i předtím, ale ta operativa byla pomalá, tam ten přenos těch informací na tu smluvní firmu chvilku trval a než se to uklidilo, tak se ten nepořádek dále kupil a nebo se nějakým způsobem dále rozšiřoval. Toto je přímé spojení na tu operativní četu," řekl Martin Valovič (Společně pro Prahu 10) - starosta MČ Praha 10.

A vypadá to, že s touto rozšířenou podobou úklidu, kterou se Desítka nechala inspirovat u městské části Praha 3, jsou spokojení i samotní občané.

"Ty podněty občas sledujeme přímo v té aplikaci, ono se to potom překlápí na web, kde lidé vidí stav před, vidí stav po, takže tam potom třeba někdo napíše že děkuje, že se to vyřešilo rychle. Jsou to desítky podnětů na měsíc a já mohu jen veřejnost vyzvat, posílejte nám ty podněty, kde je ten nepořádek, my se s tím vypořádáme," řekl Milan Maršálek (VLASTA) - radní MČ Praha 10.

S odstraněním nahlášených odpadů se u urgentních případů počítá do 4 hodin. V ostatních případech pak nejpozději do druhého dne. Časový rozsah služby je od 9:00 do 17:00 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu