• Načítám...
>

Science festival Prahy 10 láká děti i dospělé

  • 9. září 2024,
  • 14:35,
  • PRAHA 10,
  • Veronika Kuželková

V sobotu 7. září se v parku Gutovka konal čtvrtý ročník Science festivalu. Ten jako každý rok uspořádala městská část Praha 10. Na malé i velké vědce tam čekalo 25 interaktivních stanovišť, která měla za úkol nabídnout unikátní pohled na svět kolem nás a poodhalit tajemství přírody. Vstup na akci byl jako každý rok bezplatný.

Reklama

Science festival na Desítce přilákal děti i dospělé opět do areálu parku Gutovka. Malí i velcí si tu měli možnost na jednotlivých stanovištích vyzkoušet, zač je toho loket v oblasti přírody a vědy.

"Z akce, která byla čistě lokální, jsme udělali akci, která má přesah do celé Prahy a je unikátní tím svým zaměřením. Je celá o tom, že je tady zhruba 25 stanovišť, kde se mohou zejména děti a mladí podívat na spoustu zajímavých témat, která se týkají vědy, je tady možnost si postavit robota z lega, byli jsme u stánku, kde je možné si udělat odlitky ze zkamenělin a ty si následně vybarvit, je tu velká spousta možností, jak se tady zabavit a je to akce s přesahem. Pro ty děti má skutečně mnohdy edukativní význam," řekl Pavel Šutka (ODS), místostarosta MČ Praha 10.

Jedním z hlavních taháků festivalu bylo vystoupení uznávaného vědce Michaela Londesborougha. Tento úspěšný akademik, který dokáže i složité vědecké principy přiblížit širokému a dětskému publiku, tentokrát přinesl zajímavý pohled na vědu.

"Dneska mám připravenou takovou vědeckou show pro mládež, krásný vědecký den v parku a budu mluvit o big and small, čili malé a velké molekuly. Ty nejmenší molekuly až ty největší molekuly ve vesmíru nebo alespoň na této planetě," řekl Michael Londesborough, vědec Akademie věd ČR.

"Já mám hroznou radost, že ta návštěvnost rok od roku stoupá, protože považuji za nezbytné popularizovat vědu a výzkum a vysvětlovat dětem, jak moc je věda důležitá a to, co se dělá, jak je důležité pro naše životy a že je to třeba něco, co může být i jejich zaměstnání v budoucnu," řekla Alexandra Hroncová, organizátorka akce.

"Lidí je tady více, než bylo v těch předešlých letech, to je určitě pozitivní a myslím si, že pokud se nestane nic mimořádného a já věřím, že ne, tak příští rok tady oslavíme takové první půlkulaté jubileum pátého ročníku," řekl Pavel Šutka (ODS), místostarosta MČ Praha 10.

Děti si měly možnost sestavit a naprogramovat vlastního robota, dozvědět se něco o paleontologii a každý, bez ohledu na věk, kdo má doma pokojovou rostlinu, jistě ocenil zelenou pohotovost. Na té se kupříkladu dozvěděl, jak zachránit květiny, které chřadnou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu