• Načítám...
>

Zákaz segwayů se rozšíří i do Prahy 2 a 10

  • 24. července 2017,
  • 13:45,
  • PRAHA 2,
  • Jana Peterková

Radnice druhého a desátého pražského obvodu se přidají k zákazu segwayů, který už platí v jiných čtvrtích města. Tam se však potýkají s tím, že mnozí zákaz nedodržují. Praha 2 pocítila výrazný nárůst vozítek segway na území této městské části. Praha 10 tak velké problémy sice zatím nepociťuje, ale k zákazu se připojila z preventivních důvodů.

Reklama

Segway. Navenek neškodný a pohodový dvoukolový elektrický dopravní prostředek. Turisté tento způsob přepravy po Praze doslova milují.

"Jela jsem na segwayi poprvé, bylo to prostě super," řekla Nataša, turistka.

V rukou neopatrného, nebo snad i bezohledného jezdce, se však může segway stát velmi nebezpečnou zbraní. Nejeden z Pražanů by mohl vyprávět o tom, jaký úraz může chodci segway způsobit. Jeden příklad za všechny.

"Pan tajemník má vlastní zkušenost. Před rokem a půl mu segway porazil maminku a do dneška nechodí," řekl Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2.

Praha tak vyhlásila segwayům válku. Zákaz používání těchto nebezpečných vozítek jí umožnila změna zákona o silniční dopravě. Nejprve se týkal pražské Památkové rezervace celé Prahy 1, území Libně, Holešovic a Letné. Na to ale začala doplácet Praha 2 a Praha 10.

"My jsme se dostali do takového účka a stali jsme se pro ně takovým ostrůvkem svobody, což je špatně," řekl Jan Korseska.

"Ten zákaz se vztahuje na území, které je mezi Prahou 2, 4 a 3. Je to ohraničené na Praze 10, ulicemi Bohdalecká a Bělocerkevská," řekl Martin Pecánek, vedoucí odboru životního prostředí a dopravy MČ Praha 10.

"Protože máme podepsané memorandum o spolupráci dopravy, tak jsme se domluvili s Prahou 10 a ta zóna bude rozšířena i na Prahu 10, čili zóna zákazu segwayů bude až po Želivského, Eden a Bohdalec," řekl Jan Korseska.

Asociace Segway ČR podala na hlavní město Praha žalobu. Soud ji ale smetl ze stolu. Provozovatelé těchto elektrických vozítek se zákazem nesouhlasí. Volají po pravidlech, který by eliminovala rizika a jsou připraveni ke kompromisu.

"Snažili jsme se donutit příslušné orgány, aby nám nastavily časové omezení, kudy jezdit a kudy nejezdit, byli jsme připraveni i na zregulování počtu," řekl Michal Šmíd, Segway Tours Praha.

Zatím to ale vypadá, že jejich prosby nebudou vyslyšeny. K zákazu se hodlají připojit i další MČ. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu