• Načítám...
>

Praha 10 podporuje paliativní péči

  • 8. prosince 2017,
  • 20:35,
  • PRAHA 10,
  • Milan Řepka

Lidé by neměli umírat osamělí v nemocnicích. Praha 10 i proto podporuje péči v o umírající a nebo nevyléčitelně nemocné pacienty v přirozeném prostředí. Paliativní péče totiž umožňuje co nejkvalitnější život nejen jim, ale i jejich rodinám.

Reklama

MČ Praha 10 v rámci své aktivní podpory paliativní péče nejen, že pro Fakultní nemocnici Královské vinohrady vyčlenila finanční prostředky na zaplacení odborného specialisty, ale dokonce pro celou tuto oblast vyhlásila speciální dotační program.

"Paliativní péče je téma, které v dnešní době vnímáme jako velmi důležité a myslíme si, že je důstojné, aby o lidi bylo postaráno, aby mohli dožít důstojně, ať už na odděleních paliativní péče nebo také doma," řekl Ondřej Počarovský, radní MČ Praha 10.

"My teď systematicky provádíme péči - my tomu říkáme podpůrná paliativní pro nemocné, kteří mají závažné onemocnění nebo mají limitovanou životní vyhlídku a nebo přímo pro nemocné, kteří umírají. Je to činnost, která je velice náročná personálně a samozřejmě i finančně, protože práce člověka stojí peníze," řekl Martin Havrda, ředitel FN Královské vinohrady.

"Jak se cítíte tady na oddělení?"

"Docela dobře. Když mi není moc špatně, tak je to tady dobré. Naštěstí mi teď moc špatně není. Personál je tady ochotný, snaživý a dělají co mohou v rámci možností," řekl Zdeněk Lain, pacient.

Nový dotační program pro podporu paliativní péče je určen pro občany Městské části Praha 10, kteří využívají mobilního a nebo lůžkového hospice. O prostředky přitom mohou požádat i ti, kteří tyto služby poskytují.

"Chtěli jsme, aby veškeré organizace - ať už nestátní nebo nemocnice, které se zabývají paliativní péčí, mohly žádat v tomto programu o příspěvek, který činí 200 korun na osobu a den po dobu 60 dnů. Je to možnost průběžného dotování této činnosti v rámci paliativní péče," řekl Ondřej Počarovský.

Studie, kterou si nechala zpracovat MČ Praha 10, vypočítává, že paliativní péči by potřebovalo 38 až 74 procent pacientů. V České republice na ni přitom dosáhne jen 5 procent z nich. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu