• Načítám...
>

Čapkova vila byla zpřístupněna veřejnosti

  • 16. října 2018,
  • 11:04,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Prahy 10 naposledy zpřístupnilo Čapkovu vilu. Návštěvníci si tady před plánovanou rekonstrukcí mohli prohlédnout její dosavadní stav. Přístup měli do všech tří pater. Dveře budovy s významnou historií se veřejnosti znovu otevřou pravděpodobně nejdříve za dva roky.

Reklama

Vila Karla Čapka v pražských Vinohradech se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci. V rámci dne otevřených dveří si zájemci naposledy mohli prohlédnout její dosavadní interiér. 

"Bohužel toho neuvidí moc. Nacházíme se ve vyklizeném objektu. To, co uvidí, jsou věci pro fajnšmekry, takže pokud se budou zajímat o detail, mohou se zde setkat s celou řadou velice zajímavých situací. Třeba barevnost povrchů, původní výmalby, tapety a podobně," řekl Jan Vašek, vedoucí Odd. památkové péče MČ Praha 10.

Návštěvníci tak mohli vstoupit do 3 pater vily. K vidění byly třeba ložnice, pracovna, podkrovní odpočívárna nebo salon pátečníků. Budovu od roku 2013 vlastní MČ Praha 10. Ta v současné době připravuje projektové dokumenty k plánované rekonstrukci. S opravami by se mělo začít už příští rok. 

"V současné době provádíme dodatečné stavebně-historické a technické průzkumy, abychom měli dokonalé informace o tom domě. To probíhá souběžně s projektovými pracemi, takže někdy v první polovině příštího roku bychom měli mít hotový projekt. Hned poté můžeme soutěžit dodavatele té rekonstrukce," řekl Tomáš Pek, místostarosta MČ Praha 10. 

Výsledná podoba interiéru Čapkovy vili by po rekonstrukci měla odpovídat době kolem roku 1936. 

"Tím, že se zde až do roku 2013 bydlelo, tak samozřejmě věci jako záchody, koupelny a kuchyně se změnily od té doby, co tu bydlel Karel Čapek s paní Scheinpflugovou. My chceme ten dům přivést do podoby, kdy tady spolu bydleli," řekl Tomáš Pek. 

Podle vedení Prahy 10 by se tak první návštěvníci do nově zrekonstruované vily mohli přijít podívat až v roce 2021.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu