• Načítám...
>

Stanice metra Opatov prochází modernizací

  • 5. prosince 2019,
  • 23:46,
  • PRAHA 11,
  • David Wilczek

Zástupci hlavního města, radnice Prahy 11 a stavebních firem slavnostně zahájili modernizaci stanice metra Opatov. Investice, která dosáhne téměř čtvrt miliardy korun, počítá například s opravou osvětlení, izolace či obkladů. Hlavní změnou bude vybudování bezbariérového přístupu.

Reklama

Společné odkrytí zeminy. Tímto aktem byla zahájena modernizace stanice metra Opatov za účasti zástupců hlavního města, radnice Prahy 11 a stavebních firem. Právě v těchto místech začnou v nejbližších dnech práce na přestavbě stanice, která příští rok oslaví 40 let od zahájení provozu.

"Občané na to čekají už mnoho let a opravdu 4 nebo 5 let už se jim slibuje, že tento rok to bude a pořád se to odkládá. Tak jsem rád, že se to konečně povedlo. Dvanáct let se to připravuje s tím, že poslední 3 nebo 4 roky je to už myslím připraveno kompletně, akorát to stálo na nějakých byrokratických krocích," řekl Ondřej Prokop, místostarosta MČ Praha 11.

"Každý rok rekonstruovány minimálně 2 stanice metra. Při tom tempu 2 stanic z 61 docílíme toho, že každá stanice by měla být jednou po 30 letech rekonstruována," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Hlavní změnou bude vybudování bezbariérového přístupu, který zajistí 2 osobní výtahy, což ocení hlavně vozíčkáři a cestující s kočárky.

"Jeden výtah povede přímo z vestibulu metra, část schodiště se zbourá a bude vytvořeno místo pro výtah. A druhý výtah dostane cestující na autobusový terminál. V tomto případě, ve chvíli, kdy se toto povede, bude mít Praha 11 bezbariérové metro. A i vzhledem k tomu, že máme silnou komunitu vozíčkářů v ulici Petýrkova, pro kterou byla vztyčena zastávka metra Chodov, tak teď se dostanou prakticky po celém Jižním městě," řekl Martin Duška, radní MČ Praha 11.

Kromě toho firmy opraví např. klasické i nouzové osvětlení a zrekonstruují elektrické rozvaděče.

"Ty opravy začnou tady na místě, kde stojíme. Proběhne tady oprava hydroizolace stropní desky, v rámci toho tady budou rozbourané chodníky a bude demontováno veřejné osvětlení. Pak se celá rekonstrukce přesune dovnitř, bude se rekonstruovat nástupiště, obklady, služební prostory," řekl Petr Witowski, generální ředitel DP hl. m. Prahy.

Celková investice vyjde na 237 milionů korun bez daně. Modernizace se nebude týkat západní části vestibulu. Ta by měla být do budoucna součástí jiného developerského projektu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu