• Načítám...
>

Jihoměstské školky zkouší nový typ stravování

  • 12. prosince 2019,
  • 21:07,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Mateřské školky v ulici Janouchova a Anny Drabíkové připravily pro děti unikátní způsob stravování. Zatímco první jmenovaná hodně dbá na zdravou, vyváženou a pestrou stravu, druhá školka nabízí model, který známe hlavně z ostatních evropských zemí. Děti si jídlo připravují samy a na talíř si nandají přesně takovou porci, kterou snědí. Díky tomu pak jedí i to, čemu se dosud vyhýbaly.

Reklama

O dětem je známo, že, co se týče jídla, dokážou být někdy poměrně vybíravé. Ale možná, že nejsou ani tak vybíravé, jakože jim my dospělí nerozumíme a nevíme, co doopravdy chtějí. V MŠ Janouchova se proto rozhodli, že na to půjdou docela jinak.

"Nabízíme dětem nově netradiční zeleninové a luštěninové pomazánky, které si děti mohou namazat na pečivo," řekla Kateřina Kočerová, ředitelka MŠ Janouchova.

Zdánlivě jednoduché. Ale zdá se, že to přináší své ovoce. Jídlo je nejen zdravé, ale dětem také více chutná, protože mají radost z toho, že si ho mohou připravit samy. O něco podobného se snaží i v MŠ Anny Drabíkové, kde zavádí tzv. evropský model. 

"I obědy si děti nandavají samy, svačiny si mažou samy, vše si připravují a jídlo také. Děti si na to zvyknou, lépe se stravují, protože si vybírají jídlo, které chtějí a opravdu ho snědí. A naučí se jíst i jídlo, které by nikdy nejedly," řekla Jitka Schulzová, ředitelka MŠ Anny Drabíkové.

A proto, že nás zajímalo, jaké jídlo se u dětí ve školce těší největší oblibě, tak jsme se jich na to zeptali.

anketa

Jak je vidět, tak tento způsob stravování přináší samá pozitiva.

"Zlepšuje se dětem jemná i hrubá motorika a odbourávají se i předsudky, které oni mají vůči jídlu. Oni třeba vysledovali ve školce, že když si děti jídlo rozvrství na různé segmenty, tak ho pak více snědí, než když se jim to všechno smíchá dohromady," řekla Zuzana Ujhelyiová, radní MČ Praha 11.

Tento způsob stravování tak učí děti samostatnosti a rozhodování. Díky tomu tak bude věčně nedojedený talíř nejspíš minulostí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu