• Načítám...
>

ZŠ Květnového vítězství nabízí mnoho

  • 29. února 2020,
  • 8:42,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

Montessori třídy, výuka metodou CLIL, bloková výuka, žákovský parlament nebo třídnické hodiny. To vše nabízí základní Květnového vítězství z Prahy 11. Škola se zaměřuje na bezpečné prostředí, konstruktivistické vzdělávání a otevřené partnerství.

Reklama

Městská část Prahy 11 je zřizovatelem mnoha základních škol. Jednou z nich je základní škola Květnového vítězství. Kam jsme zavítali i s naší kamerou.

"Květňák je škola, která chce být otevřená myslí i srdcem. Školou pro všechny. My podporu pro tento cíl hledáme ve třech základních oblastech. Je to konstruktivistická pedagogika, bezpečné prostředí a demokratické partnerství," říká Pavel Kopečný, ředitel školy.

Na škole se snaží využívat takové výukové teorie, které podporují samostatnost, kreativitu a logické uvažování.

"Což jsou například metody kritického myšlení nebo matematika podle profesora Hejného," doplňuje ředitel.

Ve škole se hodně sportuje. Existují tu Montessori třídy nebo třídy kde učí takzvanou metodou CLIL.

"Učí děti angličtinu tím, že propojuje jazyk a obsah toho učiva," dodává Kopečný.

Na škole probíhá bloková výuka, zasedá tu žákovský parlament a probíhají třídnické hodiny.

"Určitě je dobře, že tady blokovou výuku máme. Máme je jednou do roka. Kdy si povídáme celé dopoledne o tématech jako jsou například: Šikana, návykové látky nebo rasismus," komentuje Jakub Herčík, student školy.

"Náš školní parlament je významnou částí naší školy. Funguje jako komunikační kanál mezi žáky a učiteli. Pořádáme také spoustu akcí," říká Anna Joštová, žákyně školy.

"Třídnické hodiny jsou velmi důležité. Řešíme na nich problémy, ale ucelujeme i vztahy ve třídě," doplňuje Natálie Rybová, žákyně školy.

"Nás oslovil žákovský parlament s tím, že by tady chtěli změnit povrch v rámci átria, aby tam mohli chodit ven. Domluvili jsme se na městské části a domluvili jsme takový pilotní, participativní projekt. Děti vymyslí co by tam chtěli a my se na tom budeme nějak finančně podílet. Městská část, škola, sdružení rodičů," říká Zuzana Ujhelyiová, radní MČ Praha 11.

V tomto projektu kromě povrchu vybírají žáci třeba i hrací prvky, které tu budou nebo i to, jak budou vypadat lavičky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu