• Načítám...
>

Praha 11 podporuje komunitní kompostování

  • 28. května 2020,
  • 13:48,
  • PRAHA 11,
  • David Wilczek

Většina domácností vyprodukuje velké množství bioodpadu. Šlupky od brambor, zbytky nedojedeného jídla či zvadlé květiny, ale zaberou velké množství místa v kontejnerech a to zcela bez užitku. Tento problém vyřešili lidé na sídlišti v Roztylech tím, že si pořídili za podpory radnice Prahy 11 krytý kompostér.

Reklama

Praha 11 podpořila pilotní projekt komunitního kompostování. První kompostér tak vznikl na sídlišti v Roztylech blízko ulice Hrdličkova a to díky iniciativě místních lidí, kteří chtěli využít kuchyňský odpad, který by jinak skončil v popelnici. 

"Kompostér je velmi bytelný, uzamykatelný zámkem, takže odolá vandalům. Ten přístup k němu mají jenom lidé, kteří se zapojují do kompostování. Pod ním se nachází kamenná drenáž, takže se tam nemohou dostat potkani,"  uvedl správce kompostéru, Ladislav Kleger. 

Tento způsob nakládání s odpadem je zejména šetrný vůči životnímu prostředí. 


"Když se tady podíváte, tak si tady všechno sedlo. Ten kompost je nenápadný a komunita kolem něho funguje. Tento model se mi líbí i proto, že v porovnání s hnědými popelnicemi, tady nejezdí žádné svozové vozy. Z pohledu udržitelnosti je to úplně ideální," dodal místostarosta MČ Praha 11, Jakub Lepš. 

Na vybudování tohoto tříkomorového biokompostéru se podílela z větší části radnice Prahy 11. Dvacet procent uhradila místní komunita lidí.

"My jsme na konec zafinancovali 80% z celkové centy, tedy 33 tisíc korun. Zbytek si zaplatili ti, kteří biokompost užívají, což je dobrý model, aby si toho lidi více vážili. Považuji to za dobrý model a budu ho podporovat i nadále," prozradil  místostarosta MČ Praha 11, Jakub Lepš. 

Hotový kompost lze dále využít při pěstování rostlin nebo vlastní zeleniny jak doma tak i před domem. V případě, že by jste rádi měli na svém sídlišti biokompostér, stačí kontaktovat radnici Prahy 11.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu