• Načítám...
>

Stanici Opatov zdobí lilie a babočky

  • 20. listopadu 2020,
  • 11:12,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

Velkoformátová malba s názvem Flora a fauna nově zdobí nouzový východ ze stanice metra Opatov. Autorem je výtvarník Ondřej Vyhnánek. A finální podobu vybrali ze čtyř návrhů občané jedenácté městské části.

Reklama

Nouzový výstup ze stanice metra Opatov má nový vzhled. Vznikl tu takzvaný mural a jeho podobu si vybírali sami občané jedenácté Městské části.

"Byli vybráni čtyři umělci, kteří dali své návrhy a občané následně hlasovali o tom návrhu, který tady chtějí mít. Tento návrh vyhrál, bylo tam 1500 hlasů a tento získal asi 500, takže jednu třetinu hlasů," řekl Jan Stárek, radní MČ Praha 11.  

Autorem této velkoformátové malby je výtvarník Ondřej Vyhnánek a mural má název Flora a fauna.

"Je to přírodní motiv, konkrétně tam jsou květy lilie tygří a mimikry babočky bodlákové, které mají podobnou vizualitu, barevnost a kresbu. To jsem graficky stylizoval," řekl Ondřej Vyhnánek, výtvarník. 

I samotná rekonstrukce stanice a okolí jde podle architektky pražského metra Anny Švarc do finále. Kromě úpravy nosných desek se pracuje i na zastřešení stanice.

"Co se toho designu týče, tak se vymění podhledy, vymění se osvětlení a jejich intenzita. Při rekonstrukci jsme zjistili některé nedostatky, co se konstrukce týče. Co se týče jiných elementů, tak ty se také vyměňují. Doufám, že významných změn dosáhne třeba i kultivace reklamy na fasádách," řekla Anna Švarc. 

Spokojen s malbou i samotnou proměnou stanice je i radní Prahy 11 Martin Duška.

"Musím říci, že samotná malba vypadá lépe než na fotografiích, což mě pozitivně překvapilo. Co se týče té proměny, za mě jednoznačně ten bezbariérový přístup, protože to je ta věc, která řadě lidí, ať jsou to maminky s kočárky, lidé na vozíku nebo starší lidé s chodítky, v podstatě otevírá novou stanici, protože odpadá ta bariéra," řekl Martin Duška.

Tento mural není v Praze poslední. Brzy by měly přibýt další například na Spořilově nebo na Černém Mostě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu