• Načítám...
>

Praha 11 chce stavět družstevní byty

  • 26. února 2021,
  • 17:16,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

Levnější a dostupnější bydlení v hlavním městě, to je cíl projektu družstevního bydlení. Magistrátní radní Hana Kordová Marvanová teď zavítala do Prahy 11, aby o možných projektech pohovořila s vedením městské části.

Reklama

Magistrátní radní Hana Kordová Marvanová dorazila na Prahu 11. S vedením městské části probrala projekty družstevního bydlení. Díky němu by mělo být v budoucnu bydlení v metropoli dostupnější a levnější.

"A to tím způsobem, že poskytla pozemky. Družstva by si pozemek nemusela kupovat a ta počáteční investice by pro obyvatele byla nižší," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

"Dnes, když chcete hypotéku, tak po vás chtějí 20 %, to znamená, že při pěti milionovém bytu musíte složit něco mezi osmi sty tisíci a milionem. Výhodou družstevního bydlení je, že vy ten byt získáváte, i když máte na začátku relativně malé finanční zdroje a tak, jak ho používáte, tak splácíte tu investici do toho bytu," řekl Martin Sedeke, místostarosta MČ Praha 11. 

Městská část má vytipované tři pozemky, kde by družstevní byty mohly stát.

"V tuto chvíli se nacházíme v lokalitě ulice Exnárova, kde máme jeden z vhodných pozemků, který je v nějaké územní rezervě určený pro bytovou výstavbu. Je to pozemek, kde by mohl vzniknout menší bytový dům maximálně se 40 byty," řekl Ondřej Prokop, místostarosta MČ Praha 11. 

Další možný pozemek pro družstevní bydlení je pak u metra Roztyly. Cesta k jednotlivým stavbám je ale ještě dlouhá.

"Ten proces je velmi dlouhý a složitý. Hlavně to mají za vinu ty povolovací procesy na stavebním úřadě a vyjadřování různých orgánů. Odhadem je to mezi pěti a deseti lety," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11. 

Hana Kordová Marvanová by byla ráda, kdyby nejpozději začátkem příštího roku pražské zastupitelstvo rozhodlo o podpoře jednotlivých projektů.

"Tento projekt dostupného družstevního bydlení poskytne pozemky," řekla Hana Kordová Marvanová. 

Pak by byla založena družstva, do kterých by se už Pražané mohli hlásit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu