• Načítám...
>

V Praze 11 vzniklo nové graffiti

  • 28. července 2021,
  • 18:45,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

Novým graffiti se mohou pochlubit na Jižním Městě. Vzniklo ve Volnočasovém areálu Kupeckého, na místní U-rampě. Graffity má na svědomí známý streetartový umělec Josef Rataj, který se ve své tvorbě věnuje hlavně pop-artu.

Reklama

Volnočasový areál v Kupeckého ulici v Praze 11 má další novinku. Tentokrát se jedná o graffiti, které vzniklo na zdejší U-rampě. Toto graffiti má na svědomí známý streetartový umělec Josef Rataj.

"My jsme se rozhodli využít U-rampu i k uměleckým účelům. Kdy ta stěna se k tomu nabízela. Čili vlastně vznikla nová graffiti stěna od pana Rataje s queen pop art podtextem," uvedl Jan Stárek, radní MČ Praha 11.

"Vznikalo to tak den a půl. Začínal jsem tady někdy v noci. A potom to celé vzniká prostě spontánně. Dostal jsem zadání: Tony Hawk. Našel jsem si nějaký obrázek Tonyho Hawka," uvedl Josef Rataj - streetartový umělec.

Tony Hawk je americký skateboardista, který jako první na světě udělal trik, ve kterém se na svém prkně otočil o 900 stupňů. Kromě tohoto skateboardisty, ale na stěně můžete vidět i řadu pop-artových ikon.

"Tady je vlastně Cambell plechovka. Je předělána do spreje. A tím nějak vzdáváme hold asi jako Warholovi.To tam prostě je. A ta šablona je opravdu přiznaná. Tady je nějaký Darth Vader. Po párty hlavně.. nebo vznikaly někdy v padesátých letech a bylo to hlavně na základě reklam a těchto věcí, takže se snažíme tam dávat různé nápisy. Marylin Monroe, milenka Jamese Deana. Tady máme LA-Venice Beach.  Je toho strašně moc, co se tam dá dát. Někde je spontánnost. Mám rád komiks, takže tady máme Wonder Woman," popsal Josef Rataj - streetartový umělec.

Na druhé části stěny pak pop-art vystřídal takzvaný spontánní realismus. Obě díla se ale vzájemně prolínají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu