• Načítám...
>

V Praze 11 vzniklo nové graffiti

  • 28. července 2021,
  • 18:45,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

Novým graffiti se mohou pochlubit na Jižním Městě. Vzniklo ve Volnočasovém areálu Kupeckého, na místní U-rampě. Graffity má na svědomí známý streetartový umělec Josef Rataj, který se ve své tvorbě věnuje hlavně pop-artu.

Reklama

Volnočasový areál v Kupeckého ulici v Praze 11 má další novinku. Tentokrát se jedná o graffiti, které vzniklo na zdejší U-rampě. Toto graffiti má na svědomí známý streetartový umělec Josef Rataj.

"My jsme se rozhodli využít U-rampu i k uměleckým účelům. Kdy ta stěna se k tomu nabízela. Čili vlastně vznikla nová graffiti stěna od pana Rataje s queen pop art podtextem," uvedl Jan Stárek, radní MČ Praha 11.

"Vznikalo to tak den a půl. Začínal jsem tady někdy v noci. A potom to celé vzniká prostě spontánně. Dostal jsem zadání: Tony Hawk. Našel jsem si nějaký obrázek Tonyho Hawka," uvedl Josef Rataj - streetartový umělec.

Tony Hawk je americký skateboardista, který jako první na světě udělal trik, ve kterém se na svém prkně otočil o 900 stupňů. Kromě tohoto skateboardisty, ale na stěně můžete vidět i řadu pop-artových ikon.

"Tady je vlastně Cambell plechovka. Je předělána do spreje. A tím nějak vzdáváme hold asi jako Warholovi.To tam prostě je. A ta šablona je opravdu přiznaná. Tady je nějaký Darth Vader. Po párty hlavně.. nebo vznikaly někdy v padesátých letech a bylo to hlavně na základě reklam a těchto věcí, takže se snažíme tam dávat různé nápisy. Marylin Monroe, milenka Jamese Deana. Tady máme LA-Venice Beach.  Je toho strašně moc, co se tam dá dát. Někde je spontánnost. Mám rád komiks, takže tady máme Wonder Woman," popsal Josef Rataj - streetartový umělec.

Na druhé části stěny pak pop-art vystřídal takzvaný spontánní realismus. Obě díla se ale vzájemně prolínají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu