• Načítám...
>

Praha 11 pokračuje ve výsadbě nových stromů

  • 30. listopadu 2021,
  • 16:15,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Obyvatelé Jižního Města se mohou těšit na další nové stromy. Praha 11 nadále pokračuje ve výsadbě především listnatých stromů, které mají přispět ke zlepšení ovzduší a zpříjemnit občanům Jedenáctky život. Míst, kde se mohou lidé těšit z nových stromů, je hned několik. Například oblíbený Centrální park propojující stanice metra Háje a Opatov. Pojďme se společně na místa, která budou brzy plná zeleně, povídat v naší reportáži.

Reklama

Když počátkem 70. let minulého století započala výstavba Jižního Města, stromů v ulicích moc nebylo. Dnes je situace úplně jiná a Praha 11 patří mezi nejzelenější městské části v Praze. S výsadbou nových stromů se počítá i nadále.

"Jsou to převážně stromy listnaté, které tu stávající situaci s globálním oteplováním a se změnami klimatu lépe zvládají a od těch desítek nových stromů v letech minulých jsme se v těch posledních letech dostali až na několik stovek," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Převážně jde o stromy, které tradičně patří k českému prostředí, jako jsou javory, lípy nebo duby. Zcela nově vysazených stromů je momentálně okolo padesátky.

"Vysazujeme je do stromořadí, případně doplňujeme jimi různé skupiny ve vnitroblocích a příští rok budeme vysazovat dalších 80 stromů na jaře," řekl Michal Vyskočil, vedoucí odboru životního prostředí MČ Praha 11.

Současná výsadba stromů vyšla městskou část zhruba na 700 tisíc korun a to hlavně z důvodu navýšení cen alejových stromů o několik desítek procent. Pomyslnou třešničkou na dortu je výsadba trvalého vánočního stromku.

"Nejen nám vadilo, že se musí každý rok pokácet strom, tak jsme se rozhodli, že zde vysadíme strom, abychom zde měli trvalý strom. Nebudeme muset každý rok kácet, je to douglaska, která je samozřejmě relativně malá. Teď už je větší než já, ale na to, aby to byl takový hezký vánoční strom, ještě několik let potřebuje," řekl Jakub Lepš. 

Míst, kde je možné vysazovat nové stromky, už v Praze 11 příliš není. Buď tomu brání inženýrské sítě, případně pozemky. I přesto je Jižní Město každý rok zase o něco zelenější.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu