• Načítám...
>

Adam Znamirovský hraje na klavír od svých 4 let

  • 19. prosince 2021,
  • 13:27,
  • PRAHA 11,
  • Dagmar Kopečková

Adamovi Znamirovskému je 11 let. Posledních 7 let se v ZUŠ Jižní Město v městské části Praha 11 věnuje hře na klavír a sklízí jeden úspěch za druhým. Bezpochyby jednoho z největších dosáhl v Itálii na prestižní klavírní soutěži Città di Minerbio, kde získal nejen prvenství ve své kategorii, ale i absolutní vítězství v soutěži do 16 let.

Reklama

Jedenáctiletý Adam Znamirovský je na první pohled příjemný a usměvavý mladý muž. Ve chvíli, kdy usedne ke klavíru, se však v okamžiku stává hudebním virtuosem. 

"Hraji 7 let na klavír a začal jsem hrát na klavír, protože jsem rád mačkal tlačítka. Ve školce, když jsem měl narozeniny, tak mi máma koupila malý klavír," řekl Adam Znamirovský, klavírista.

Jelikož teprve čtyřletý Adam projevoval nezvykle velký hudební talent, rodiče ho přihlásili do Základní umělecké školy v Karlových Varech. Z té následně po roce přešel do Základní umělecké školy Jižní Město v městské části Praha 11, kde pod vedením pedagožky Markéty Cibulkové své umění rozvíjí dodnes. Adama hra na klavír odjakživa naplňovala, nečiní mu proto potíže cvičit každý den v průměru 5 hodin. V případě, že však dítě v útlém věku projeví zájem o studium hry na klavír, musí dle učitelky Markéty Cibulkové mít oporu hlavně ze strany rodičů. 

"Je potřeba tam alespoň nějak fandit. Ten učitel to zapíše, co se má udělat a ten rodič, i když vlastně sám nehraje, tak si umí vyhodnotit, co to je. A umí vyhodnotit, jestli to dítě dělá nebo ne. A to, jestli tomu fandí a nějak se toho osobně účastní, rozhoduje o tom, jestli to dítě bude dělat, nebo ne," řekla Markéta Cibulková, učitelka hry na klavír ZUŠ Jižní Město.

Za posledních sedm let, kdy se Adam hře na klavír věnuje, má za sebou velké množství vystoupení před veřejností. Zeptali jsme se proto, jak zvládá nepříjemnou nervozitu. 

"Ve 4 letech jsem vůbec nevnímal trému, vůbec jsem nevnímal, že nějakou trému mám. V 8 letech, kdy už jsem začal chodit na nějaké soutěže, tak už jsme začal vnímat, že mám nějakou trému, občas se mi trošku klepaly ruce. Teď už jsem si v nějakých skladbách jistější, takže už přestávám mít pomalu trému," řekl Adam Znamirovský, klavírista.

Adamovi je přece jen teprve 11 let. Jeho oblíbený hudební žánr může proto kdekoho překvapit.  

"Mně se rozhodně líbí klasika, to je jasné a jinak se mi hrozně líbí Rachmaninov, Prokofjev. Mám rád rázné skladby, kde se mohu dobře vyjádřit," řekl Adam Znamirovský, klavírista.

Adam má za sebou pochopitelně i velké množství úspěchů z klavírních soutěží. Bezpochyby jednoho z největších dosáhl v Itálii na prestižní klavírní soutěži Città di Minerbio, kde získal nejen prvenství ve své kategorii, ale i absolutní vítězství v soutěži do 16 let. Adam se pochopitelně hře na klavír hodlá věnovat i v budoucnu, my se tak můžeme těšit na další krásné hudební zážitky, které nám dopřeje. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu