• Načítám...
>

Praha 11 myslí na své nejmladší

  • 29. prosince 2021,
  • 0:11,
  • PRAHA 11,
  • Věra Dušková

Malé i větší děti se v městské části Praha 11 rozhodně nudit nemusí. K dispozici mají sedmdesát hřišť se zajímavými herními prvky. Některá z nich navíc v poslední době získala spoustu novinek.

Reklama

Městská část Praha 11 se pečlivě stará o smysluplné využití volného času svých nejmladších obyvatel. Její dětská hřiště jsou nejen početná, ale i zajímavě vybavená.

"My na Praze 11 máme 70 dětských hřišť a jednou ročně, vždy na podzim, probíhají revize odbornou firmou. Ta označí, které prvky potřebují opravit a případně, kdy některé celé sestavy potřebují vyměnit. V případě, že k tomu dojde, tak u daného dětského hřiště potom dáváme nové herní sestavy," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

A to je přesně případ dětského hřiště u Zooparku Milíčov.

"Před rokem jsme tady instalovali úplně nové herní prvky a to na základě participace s místními," řekl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Participace s místními v tomto případě znamená setkání občanů, kteří sami navrhují, co by si přáli zlepšit nebo přidat.

"Z toho vyplynulo například to, že domeček na houpacích pružinách, kam se vešlo jedno dítě a byl velký a zabíral hodně místa, jsme nahradili kolotočem. Nebo chtěli přidat houpačky pro malé děti, tak ty jsou vidět za mnou," řekla Kristýna Jirsová, koordinátorka Zdravé Prahy 11.

Velkým tématem v oblasti dětských hřišť se stalo zastínění v horkých letních dnech.

"Na dětských hřištích na Praze 11 zastínění nebyla, potom se objevil projekt v participativním rozpočtu a teď už jsme to vyzkoušeli, tady vidíte 4 sloupy, kdy na ně instalujeme plachtu a zejména v ten okamžik toho největšího vedra na jaře, v létě v poledne si potom mohou děti hrát pod plachtou," řekl Jakub Lepš.

V městské části ale zdaleka nejsou jen hřiště pro nejmenší děti. Těm odrostlejším slouží třeba hřiště Chalupkova.

"Opravdu snaha je, aby ty děti nad 6, 7,  8 let ještě měly šanci někde vyběhnout, aby neseděly pořád u počítačů, protáhnout tělo a posilovat nějaké fyzické dovednosti. To je přesně to, co vidíte za námi, kdy v roce 2021 jsme zde instalovali tuto poněkud fyzicky náročnější herní sestavu," řekl Jakub Lepš. 

"Tady máme například šplhací a pohupovací Swing lana, tady máme různé prolézací sítě, rotační kládu, na které se trénuje balanc. Hodně oblíbené u kluků i u holek je ručkovadlo, je hodně náročné to tady přejít, já jsem to také neúspěšně zkoušela," řekla Kristýna Jirsová. 

Možnosti participace místních při budování hřiště v tomto případě omezil covid. Ale zájem, se kterým se setkává, svědčí o tom, že se vedení městské části do vkusu a potřeb svých občanů trefilo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu