• Načítám...
>

Praha 11 pomáhá lidem z Ukrajiny

  • 4. března 2022,
  • 10:26,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Pro lidi prchající před válkou v Ukrajině připravila Praha 11 pomoc. Jedná se nejen o bydlení, ale také materiální dary, které mohou Pražané nosit do sběrného skladu. Do pomoci se zapojili také místní dobrovolní hasiči.

Reklama

Praha 11 reaguje na aktuální situaci na Ukrajině. Lidem prchajícím před válkou se městská část rozhodla zajistit hned několik možností ubytování.

"Městská část zajistila v této chvíli zhruba kapacitu 30 lůžek několika způsoby, jedná se o možnost bydlet jak v hotelích, to znamená, že tímto děkujeme i našim partnerům, kteří poskytli ubytovací kapacity, máme vyčleněny 3 byty, máme vyčleněny 4 pokoje v ubytovně, která se nachází na ulici Květnového vítězství a na dalších pracujeme, takže pokud se nám někdo ozve a děje se to každý den, tak jsme schopni se o ty lidi postarat a rovnou ten den ještě ubytovat," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11.

"Máme pro ně zajištěnou stravu, takže všichni, kteří budou mít o to zájem, tak mohou prostřednictvím Jihoměstské sociální dostávat obědy a dají se zajistit i tlumočníci, takže jsme schopni se dobře domlouvat s Ukrajinci a uvidíme. Dnes jsme na zastupitelstvu schválili pomoc Ukrajině 600 tisíc korun," řekl Petr Jirava, radní MČ Praha 11.

Do pomoci se zapojili i místní dobrovolní hasiči. Ti zajistili lidem čekajícím před budovou cizinecké policie v Praze 11 zázemí v podobě vyhřívaného stanu a drobného občerstvení. Městská část zároveň spustila provoz sběrného skladu pro materiální pomoc. Své dary do sbírky sem mohou lidé nosit denně v čase od 8:00 do 20:00 hodin. Sbírka bude prostřednictvím Českého červeného kříže distribuována přímo na Ukrajinu.

"A mohou přivézt veškeré potřeby, které jsou vystaveny na našem webu městské části. Primárně se jedná o věci na spaní, jsou zde věci, které patří do vybavení bytu, jsou to třeba kočárky, dětské postýlky, momentálně žádáme i o oblečení," řekl Jiří Dohnal. 

Městská část zároveň zřídila pracovní skupinu, která se schází každý den. Jejím úkolem je řešit aktuální potřeby lidí z Ukrajiny, kteří přicestovali do Čech.

"Jsou tam jak členové rady, tak především úředníci, kteří dělají obrovské množství práce a zástupci těch obou dvou našich organizací Jihoměstské sociální i Jihoměstské majetkové. Samozřejmě jsme odsoudili velmi tvrdě tu agresi a pochopitelně budeme dělat vše, co se naskytne, co bychom udělat mohli, samozřejmě vyzýváme občany, ať pomohou, ať už v různých sbírkách a nebo ať to nosí do toho sběrného skladu," řekl Petr Jirava. 

Informace o aktuálních formách pomoci městské části jsou zveřejňovány na webu Prahy 11 pod speciální záložkou Pomoc Ukrajině, v cizích jazycích pak v sekci CIZINCI. Pro dotazy a nabídky dobrovolnické pomoci, ubytovacích kapacit či věcných darů je plně k dispozici Občanská linka Prahy 11 a to na tel. 800 104 300 nebo e-mailu obcanskalinka@praha11.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu