• Načítám...
>

Chodovskou tvrz zdobí dílo Františka Tichého

  • 19. dubna 2022,
  • 22:34,
  • PRAHA 11,
  • Marek Tereba

Grafiky významného umělce Františka Tichého zdobí momentálně galerii v Chodovské tvrzi. Výstava je dokonce prodejní, takže pokud vás nějaké z děl zaujme, můžete jej po skončení výstavy mít doma. Malou inspiraci vám ukážeme v následující reportáži.

Reklama

Až do pátého června zdobí galerii Chodovské tvrze dílo Františka Tichého. Ten patří mezi světově uznávané malíře. Působil také jako jevištní výtvarník a grafik. Patří mezi významné představitele českého moderního umění.

"Byl takovým solitérem a velkou osobností české avantgardy. Na Chodovské tvrzi vidíme jak jeho kresby, tak grafiku, máme tady krásné grafiky s motivem cirkusů, on miloval cirkusy, prostředí cirkusu, on i pracoval v cirkuse a několik portrétů Paganiniho v několika verzích, jak technikou suchá jehla a nebo litografie. Ta socha je jedinečná, protože těch tisků je opravdu velmi málo. On třeba tiskl jen 8 tisků nebo 10," řekla Pavla Vaňková, kurátorka galerie Chodovské tvrze.

"Já vidím, že tady na tom Jižním Městě, kde jsme jednou z mála galerií nebo možná jedinou, je obrovsky potřeba ten kulturní život sem do toho sídliště přinášet. Františka Tichého jsme vybrali, já ho mám hrozně ráda, je to trošku nedoceněný umělec z hlediska toho českého. V Národní galerii dosud jeho obrazy nevisí a proto jsem moc ráda, že se naší paní kurátorce podařilo sem tato díla získat," řekla Iva Molenová, ředitelka, Kulturní Jižní Město.

S podporou jedenácté městské části chystá galerie Chodovské tvrze letos ještě několik dalších významných výstav.

"Po Františku Tichém bude umění abstrakce, to bude takový soubor nežijících umělců, poté bude výstava sochařského umění, bude tady Reynek a úplně na závěr chystáme takovou ilustrační tvorbu, bude tady Adolf Born," řekla Iva Molenová. 

Na dílo Františka Tichého se můžete do Chodovské tvrze v Ledvinově ulici přijít podívat od úterý do neděle mezi 13. a 19. hodinou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu