• Načítám...
>

Praha 11 nabízí ukrajinským občanům jazykové kurzy

  • 5. května 2022,
  • 15:12,
  • PRAHA 11,
  • Dagmar Kopečková

Městská část Praha 11 pomáhá ukrajinským občanům v začleňování se do české společnosti. Mimo jiné nabízí i kurzy českého jazyka a to v prezenční i distanční formě.

Reklama

Praha 11 ve spolupráci se sborem Českobratrské církve evangelické nabízí ukrajinským uprchlíkům lekce českého jazyka. Zájemcům jsou aktuálně k dispozici celkem 3 jazykové kurzy.

"Pokud se mají Ukrajinci začlenit do naší společnosti, tak je naprosto nezbytné, aby uměli česky. V tom se snažíme co nejvíce pomáhat," řekl Petr Jirava, radní MČ Praha 11.

"Já už tady učím asi pět nebo šest týdnů a ten pokrok je obrovský. Když přijeli, tak opravdu neuměli vůbec nic, ale nejenom, že mají tu češtinu tady, ale oni tady žijí, takže nějakým způsobem i mluví s okolím a určitě už se snaží rozumět. Někteří rozumí lépe, někteří hůř, ale určitě je ten pokrok obrovský," řekla Jitka Adamcová, lektorka.

Ukrajinští občané mohou využít i online výuku, která je zaměřená na úplné základy českého jazyka. Městská část pomáhá ukrajinským občanům i dalšími způsoby. 

"Nejenom my, ale třeba i vysoká škola psychosociálních studií pomáhá v těch psychosociálních otázkách, každou neděli tam lze jít a pomáhají. Velkou pomoc poskytují i naši interkulturní pracovníci, to je takové zvláštní slovo, ale už jsem se ho naučil. Máme jich asi pět, jsou to Ukrajinky, které tady už delší dobu jsou, máme je zaměstnané na dohodu a ty pomáhají Ukrajincům se vším možným. Začleňování dětí do školek, dotace, prostě všechno, co potřebují k tomu, aby se co nejrychleji mohli začlenit do společnosti," řekl Petr Jirava.  

V blízké budoucnosti by měly být vypsány i další jazykové kurzy pro ukrajinské uprchlíky. Probíhat by měly v nově otevřeném Komunitním centru Roztyly. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu