• Načítám...
>

Praha 11 zažila bitvu o Chodovskou tvrz

  • 15. května 2022,
  • 23:19,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 11 se ponořila do středověku. Na Jižním Městě na Chodově totiž v polovině května proběhla bitva o Chodovskou tvrz. Na místě se to tak jenom hemžilo historickými šermíři, lučištníky a chrabrými rytíři na koních. Pro návštěvníky byl připraven bohatý doprovodný program. Mohli si například zastřílet lukem na terč, poslechnout si středověkou hudbu a nebo se seznámit s nejrůznějšími řemesly. Jak takové obléhání Chodovské tvrze vypadalo vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

V Praze 11 zavládl středověk. Historická budova Chodovské tvrze se stala místem obléhání středověkých vojsk, která se jí snažila dobýt. Na unikátní akci nechyběli šermíři, lučištníci ani rytíři na koních. Pro návštěvníky byl pak připraven bohatý doprovodný program.

"Ukázky lukostřelby, ukázky středověkých řemesel, jsou tady pro děti workshopy, je zde možnost se svézt koňským povozem, jsou tady rytíři, přadleny, tkalci, můžete si zde uplést košík. Je tady prostě všechno možné, co si budete přát, od kejklířů až po ta řemesla," řekla Iva Molenová - ředitelka společnosti Kulturní Jižní Město.

Organizačně mimořádně náročná akce zabrala více než půl roku příprav. Složité bylo zejména domluvit hned několik historických spolků, aby se sešly v jeden čas na jednom místě. Záštitu nad konáním programu převzala městská část Praha 11.

"Já jsem nadšený, opravdu děkuji celému realizačnímu týmu Kulturní Jižní Město, že to dali dohromady. Já si myslím, že ta atmosféra je tady skvělá a že to bude další tradiční kulturní akce na Praze 11," řekl Jan Stárek - radní MČ Praha 11.

Kořením celé akce byly nejrůznější středověké souboje včetně klíčové bitvy o Chodovskou tvrz. Na to, aby souboje měly ten správný středověky říz, dohlížel přímo předseda spolku Tvrz Libušín - Josef František Král.

"Budou k vidění nejen koně, ale i lučištníci a průřez historií té tvrze, to znamená výjevy z různých historických období. To je to hlavní, na co bychom chtěli upoutat diváky, abychom v tom průřezu té historie nabídli různé epizody, které vždy tak trošku připomenou tu historii od počátku až do současnosti," řekl Josef František Král - předseda spolku Tvrz Libušín.

Cílem akce bylo také ukázat návštěvníkům středověk v co nejširším spektru s důrazem na každodenní život.

"Pak předvedeme několik epizod z každodenního běžného života, běžné tvrze, různé kratochvíle, rytířské souboje spíše ve smyslu zábavy, středověké tance a všechno, co ten středověký život s sebou přinášel a někdy i odnášel," řekl Josef František Král - předseda spolku Tvrz Libušín.

Chodovská tvrz naštěstí tentokrát středověkým armádám odolala, vojáci se rozešli v míru a všichni se potkali nad dobrým jídlem a pitím. Návštěvníci se tak díky věrohodnému ztvárnění středověku mohli vrátit o několik století zpátky. A kdo ví, třeba to nebylo na Jižním Městě naposledy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu