• Načítám...
>

Městská knihovna Opatov oslavila 40. narozeniny

  • 25. února 2023,
  • 9:23,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Jedinou knihovnu v Praze, která nabízí služby artotéky, tedy půjčování obrazů, oslavila 40 let od svého založení. Pobočka městské knihovny na Opatově teď čtenářům nabízí speciální program s oblíbeným spisovatelem.

Reklama

Městská knihovna Opatov oslavila 40. narozeniny. Vůbec poprvé se čtenářům otevřela 1. ledna 1983. Na její začátky si pamatuje i starostka jedenácté městské části Šárka Zdeňková.

"Když jsem byla malá, tak jsem chodila do bibliobusu, což byla pojízdná knihovna, která stála už v roce 1986 před ZŠ K Milíčovu, takže to byl můj takový první dětský kontakt s knihovnou a jako místní rodák jsem sem do opatovské knihovny chodila už od dětství. Městská část knihovnu dlouhodobě podporuje," řekla Šárka Zdeňková - (Hnutí pro Prahu 11) - starostka MČ Praha 11.

"Jedná se primárně o podporu akcí pro děti, které tady knihovna pořádá, mimo jiné tady stojíme v artotéce, kde probíhají výtvarné kurzy a dílny pro děti," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

V rámci čtyřicetiletého výročí teď opatovská knihovna připravila pro návštěvníky řadu akcí. Tou nejzajímavější je beseda se spisovatelem Janem Lukavcem, který představí svou knihu Jižák.

"Až přijde pan spisovatel, tak možná nebude mluvit jen o té knize, ale o celkové atmosféře Jižního Města. Ta byla i na začátku 80. / 90. let taková specifická," řekl Roman Solčány - knihovník.

Setkání se spisovatelem proběhne 21. března v 18 hodin odpoledne v klubovně opatovské knihovny. Celoročně pak ale knihovna nabízí také třeba trénování paměti nebo pravidelné setkávání s kronikářem. Jako jedna ze dvou knihoven v Česku a jediná v Praze pak pobočka městské knihovny na Opatově půjčuje domů vedle knih také obrazy.

"Funguje to úplně jednoduše, potřebujete pouze kartičku čtenáře, čili musíte být registrovaným čtenářem a obraz si u nás půjčíte na půl roku až na rok. Naše obrazy visí v domácnostech i v kancelářích, ale máme mezi klienty třeba i pedagogy výtvarné výchovy," řekla Simona Kalašová - pracovnice artotéky.

Obraz si v městské knihovně na Opatově můžete zapůjčit zdarma. Zaplatit je potřeba jen členství v knihovně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu