• Načítám...
>

Rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra pokračuje

  • 14. dubna 2023,
  • 13:03,
  • PRAHA 11,
  • Monika Rusová

Bývala ubytovna Sandra v ulici Nad Opatovem byla občany městské části Prahy 11 velmi neoblíbená. Důvodem byli její obyvatelé, kteří byli sociálně slabší a velmi problematičtí. Výtržnictví, opilost a rušení nočního klidu - to všechno patřilo do denního programu. Probíhající rekonstrukce má její pověst zcela změnit a přivést nové spoluobčany.

Reklama

 Stavební práce na polyfunkční budově Sandra jsou obnoveny. Rozsáhlá rekonstrukce po roční pauze opět pokračuje.

"Interiéry jsou téměř dokončeny, čeká se na druhou etapu, která díky v tomto týdnu předané stavby se zahajuje a ta obnáší zateplení, výměnu oken a opravy střechy," řekl Josef Kocourek (Piráti) - radní MČ Praha 11.

Do zrekonstruované budovy se vrátí odbor sociálních věcí a odbor dopravy. Další patra nabídnou 174 bytových jednotek různých dispozic, a to už v létě 2024, proto městská část již nyní jedná s Magistrátem hl. m. Prahy o způsobu osídlování a skladbě obyvatel. 

"Je pozitivní, že na první schůzce na magistrátu jsme došli ke shodě a že magistrát je ochoten s námi spolupracovat nejen na osidlování Sandry, ale i bývalého hotelu Opatov," řekl Josef Kocourek (Piráti) - radní MČ Praha 11.

Sousední budovu - bývalý hotel Opatov opravuje Magistrát hl. m. Prahy za stejným účelem. Vyroste zde 270 bytových jednotek.

"Ty byty bude přidělovat hlavní město Praha, kdežto v naší Sandře, v naší budově je budeme přidělovat ve spolupráci. To znamená část městská část a část hlavní město Praha," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - radní MČ Praha 11.

Přidělování bytů by městská část chtěla spustit na přelomu roku.

"Městská část Praha 11 připravuje přesně daná pravidla pro přidělení těch ubytovacích jednotek, budou transparentně k dispozici na webových stránkách, projedná je určitě rada, možná zastupitelstvo a prakticky bude odpovídat na to, kdo může a kdo nemůže v těchto ubytovacích jednotkách bydlet. Primárně se bude jednat o potřebné, to znamená hasiče, policisty, zdravotní sestry, lékaře, ústupová bydlení pro seniory," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - radní MČ Praha 11.

"Důležité je, aby ta skladba byla různorodá a co nejvíce členitá, aby tady nevznikaly nějaké vyčleněné sociální skupiny, protože ta historie Sandry je velice smutná z důvodu původního užití agenturními zaměstnanci," řekl Josef Kocourek (Piráti) - radní MČ Praha 11.

"Rekonstrukce je v ceně 297 milionů korun a obsahuje tu etapu dvě, což jsou výměny oken, zateplení budovy, obálka, oprava střechy, například vytvoření retenčních nádrží, je tady revitalizace toho okolí a zbývá ještě asi 50 milionů korun doinvestovat, neboli dokončit v té první etapě, což je dokončení kuchyní a podlahových krytin," řekl Jiří Dohnal (Piráti) - radní MČ Praha 11.

Obě budovy, které jsou od sebe opravdu pár kroků, budou po dokončení rekonstrukce vypadat velmi podobně až stejně. Bílošedá fasáda s tmavými pruhy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu