• Načítám...
>

Praha 11 se snaží motivovat pediatry a dětské zubaře

  • 30. října 2023,
  • 0:08,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 11 chybí pediatři a dětští zubní lékaři. Jedenáctka se proto rozhodla tyto lékaře motivovat a poskytnout jim plnou součinnost se vším, co bude příchod nového lékaře vyžadovat, a to včetně vybavené ordinace. Pomoci jim chce například také s bydlením a s umístěním jejich dětí ve školském zařízení, případně se bude snažit pomoci i při získání práce rodinným příslušníkům lékařů. Aktuálně je praxe taková, že zhruba stovka dětí má problém sehnat svého lékaře. Těch je ale nedostatek a ti, kteří jsou k dispozici, už jsou často za hranicí své kapacity a další brát nemohou.

Reklama

Praha 11 se stejně jako celá Česká republika potýká s fatálním nedostatkem pediatrů. Problém je přitom dlouhodobý a vzhledem k obtížnému systému vzdělávání lékařů, kdy je složité získat patřičnou atestaci, je pravděpodobnost, že se to brzy zlepší, velmi nízká.

"V Praze 11 nedávno zemřela jedna oblíbená dětská lékařka a tím pádem má přibližně 100 dětí problém sehnat plnohodnotnou péči u dětského lékaře a my se snažíme tu situaci vyřešit tím, že nabídneme všemožnou podporu novým dětským lékařům, kteří by sem přišli," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - radní MČ Praha 11.

Pokud odejde lékař ze zavedené ordinace a tuto ordinaci převezme jiný lékař, pojišťovny obvykle nemají problém uzavřít nový kontrakt. Když ale přijde do lokality někdo nový, může být problém se získáním souhlasu pojišťoven pro nasmlouvání takzvané nové kapacity. Praha 11 je připravena poskytnout plnou součinnost se vším, co příchod nového lékaře v oboru pediatrie bude vyžadovat, a to včetně vybavené ordinace.

"Dětským lékařům můžeme nabídnout pomoc s bydlením, nejen o stávající bydlení obecní, ale také o bydlení, které nabídne přibližně za rok nově zrekonstruovaná Sandra u metra Opatov a tu pomoc, kterou nabídneme dětským lékařům, ta spočívá nejen v bydlení, ale třeba i s pomocí umístění dětí ve školském zařízení nebo eventuálně i s pomocí sehnat zaměstnání rodinným příslušníkům," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - radní MČ Praha 11.

Na Jedenáctce ale nechybí jenom pediatři, ale například i zubaři pro děti. I ty by městská část případně ráda nalákala a motivovala. V praxi to pak vypadá tak, že zhruba až stovka dětí má momentálně problém sehnat svého lékaře. Pediatři jsou přitom velmi vytížení a brát další malé pacienty je pro ně už často neúnosné. 

"Výkony hrazené pojišťovnou mají ti lékaři zastropované, když naberou další děti, tak to v podstatě hradí ze svého, což je velký problém. My si velmi vážíme pediatrů a dalších lékařů, které tady v Praze 11 máme, kteří tu působí a uvědomujeme si, že dělají maximum pro to, aby poskytli tu péči co největšímu počtu dětí," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - radní MČ Praha 11.

Přestože v městské části je s dětskými lékaři a zubaři problém, Praha zároveň těží ze své velikosti a občanské vybavenosti. Zároveň zde také platí, že nutně ne každý, kdo bydlí na Praze 11, navštěvuje svého lékaře v místě bydliště. Neznamená to ale, že by městská část nechtěla tuto palčivou situaci řešit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu