• Načítám...
>

Občané Prahy 11 představili své projekty

  • 24. května 2018,
  • 21:10,
  • PRAHA 11,
  • David Wilczek

Občané Prahy 11 představili téměř 60 projektů, které by podle nich měly být zrealizovány formou participativního rozpočtu. Přestože se jednalo o první pokus, kdy se mohli místní obyvatelé zapojit do rozpočtového procesu, zájem byl mnohem větší než očekávání.

Reklama

Vedení Prahy 11 se rozhodlo poprvé ve své historii zapojit občany do participativního rozpočtu. Místní občané navrhli 56 projektů, které by měly zkrášlit nebo lépe využít jejich blízké okolí. 32 z nich postoupilo do úzkého výběru a byly prezentovány na setkání s občany. 

"Byl jsem velmi mile překvapen tím velkým zájmem, protože když jsem se v městských částech poptával, kde už s tím mají zkušenosti, tak to vždy končilo varováním, abychom si nedělali velké iluze, když se to dělá poprvé, že se přihlásí hodně málo lidí," řekl Petr Jirava, starosta MČ Praha 11. 

Projektům pestrost nechyběla. Mezi návrhy se např. objevila výstava pingpongových stolů, přestavba nepoužívaných a zastaralých prostranství před domy, nebo nová běžecká dráha. Jedním z navrhovatelů byla i paní Lenka Neuschalová, která přišla s návrhem rozšíření dětského hřiště, které je v současné době využívané hlavně pejskaři. 

"Celý ten vnitroblok kdysi sloužil dětem. Momentálně je tam jen malé hřiště a zbytek toho vnitrobloku slouží pro venčení psů, což mi přijde škoda," řekla Lenka Neuschalová, občanka MČ Praha 11. 

Ani Martě Šofové nebylo lhostejné jak vypadá její okolí a přišla se změnou revitalizace chodníku, který je značně poničen.

"Chodí tam lidé na metro, autobusy, do obchodů, a znepříjemňuje jim to každodenní používání toho chodníku," řekla Marta Šofová, občanka MČ Praha 11. 

Participativní rozpočet disponuje 4,5 miliony korun. Na velké projekty je určeno 3,5 milionu, na malé projekty zbývající milion. 

"To rozmezí je od 50 do 200 tisíc na malé projekty a od 200 tisíc do milionu na projekty velké. Takže z toho rozpočtu můžete realizovat vícero projektů," řekl Bohumir Krampera, projektový manažer D21.

Zájemci, kteří nestihli setkání s vedením radnice Prahy 11, mohou veškeré návrhy vidět na webových stránkách MČ, nebo na stránkách www.spoluzalepsi11.cz. Zde také mohou hlasovat pro projekt, který ve jim nejvíce líbí, a to od 11. do 30. června tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu