• Načítám...
>

Praha 11 testovala elektromobily na svoz odpadu

  • 7. srpna 2018,
  • 20:58,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 11 ukončila testovací provoz elektromobilů na svoz odpadkových košů. Jejich výhodou je oproti běžně používaným multikárám větší šetrnost k životnímu prostředí a nižší zátěž pro rozpočet městské části, která plánuje jejich pořízení.

Reklama

Praha 11 ukončila testovací provoz elektromobilů na svoz odpadků. Ty budeme v ulicích této MČ potkávat nejspíše ještě tento rok.

"Ta asi hlavní výhoda pro občany je, že to neprodukuje emise, nesmrdí to v ulicích. My to používáme primárně na vyvážení odpadkových košů v sídlištích, tzn. okolo dětských hřišť a mezi těmi domy to nesmrdí. Pak je tam ještě velká technická výhoda, že ten elektromobil je pro to jako dělaná, protože to funguje tak, že jede třeba 100 metrů, kde máte koš, vypnete motor, nastartujete a jedete zase třeba 100 metrů, a za tu směnu to auto vypnete třeba stokrát. Ta konvenční auta tím hrozně trpí," řekl Ondřej Prokop, zastupitel MČ Praha 11.

Nejen tichý provoz a nulové emise patří mezi klady těchto elektromobilů. Výhodnější oproti aktuálně používaným dieselovým multikárám jsou také pořizovací a provozní náklady. 

"Výhodnější je teď elektromobil, protože pořizovací cena je o něco nižší, než klasické dieselové multikáry. Navíc se na to teď dá získat dotace od Ministerstva životního prostředí, takže to vychází výrazně levněji. Na provoz to potom vychází ještě mnohem levněji, protože elektřina je mnohem levnější," řekl Ondřej Prokop. 

Nápad radnice na pořízení vítají především sami obyvatelé MČ Praha 11.

anketa

První elektromobil by tak mohl v Praze 11 svážet odpadky už na podzim tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu