• Načítám...
>

Děti v ZŠ Mikulova dostávají zdravé obědy

  • 30. ledna 2019,
  • 20:43,
  • PRAHA 11,
  • Kristýna Svobodová

Základní škola v Praze 11 je další, které se podařilo získat ocenění za zdravé stravování zdejších žáků. Díky zapojení se do celorepublikového projektu Skutečně zdravá škola se úspěšně daří učit děti správným stravovacím návykům.

Reklama

Základní škola Mikulova v Praze 11 se zapojila do projektu skutečně zdravá škola a za zdravější stravování zdejších žáků tak získala bronzový titul. 

"Do projektu jsme se zapojili, protože jako škola jsme si zvolili koncepci Zdravá škola, aktivní škola, to znamená, zdravý způsob života. Program s sebou přináší nejen zdravý způsob stravování, ale je tam spoustu doprovodných programů. To znamená, že zapojujeme děti v tomhle duchu i do výuky, jezdíme na farmy. Děti si založily bylinkovou zahrádku," uvedla ředitelka Michaela Lipertová. 

Podle ředitelky školy se projekt daří hlavně díky správnému vedení školní jídelny. Právě tady se totiž snaží omezit výskyt cukrů, solí a naopak zajistit dětem třeba více ovoce a zeleniny. Podstatnou změnou je také výběr surovin. 

"Strava pochází ze surovin, které jsou pokud možno co nejméně zpracované. Začali jsme objednávat jídlo, kde nejsou obsažené konzervanty, naučili jsme se nakupovat přímo na farmách, máme dodavatele mléka i vajec. To znamená, že vejce nemáme z klecových chovů," uvedla Helena Trojanová, vedoucí školní jídelny.

Školní jídelna tak dnes nabízí zdravější obědy. Nechybí třeba suroviny jako černá čočka nebo bulgur. A když knedlíky, tak spíše celozrnné. Děti si na taková jídla ale musejí zvykat. 

"Musí ho mít několikrát nabídnuto, aby ho vůbec přijaly a ochutnaly. Spousta dětí to neochutná, protože to nezná. V tom je kámen úrazu a zde musíme pracovat a pracujeme s dětmi tak, aby jídla ochutnávaly, aby je přijímaly," uvedla Trojanová. 

Do projektu se různě zapojují i rodiče zdejších žáků. Ti mohou třeba kdykoli přijít obědy ochutnat a kontrolovat tak kvalitu nabízených jídel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu