• Načítám...
>

Participativní rozpočet je v Praze 11 příležitost

  • 30. ledna 2019,
  • 21:15,
  • PRAHA 11,
  • Natálie Forsterová

Občané Prahy 11 se v minulém roce hojně zapojili do projektu takzvaného participativního rozpočtu. Ten je založen na tom,že se lidé mohou sami podílet na proměně veřejného prostoru.

Reklama

Starosta MČ Praha 11, Petr Jirava, uvedl: "Osvědčil se lépe, než jsme vůbec čekali. U nás byl zájem od začátku veliký, bylo mnoho zájemců. Dostali jsme hodně zajímavých projektů, takže jsme velmi spokojeni a pochopitelně budeme pokračovat i v roce příštím. Dali jsme do rozpočtu o jeden milion víc, takže šest milionů máme na participativní rozpočet pro rok 2019."

A jak tedy participativní rozpočtování v Praze 11 funguje?

"Autoři návrhu představují své návrhy na veřejném setkání, získávají hlasy od spoluobčanů, kteří potom své vybrané favority můžou podpořit svými hlasy, nejenom kladnými, ale i zápornými, přes telefonické hlasování," vysvětlila koordinátorka projektu, Alžběta Plocová.

Jedním z těch, kdo se v loňském roce do projektu zapojili, byla například paní Jana Rajtmajerová, která uvedla:" Máme před domem takový nevyužitý plácek, prostranství. Není to vzhledné a neslouží to k ničemu, kromě toho, že se tam schází různí lidé. Bylo by hezké ho zvelebit. Napadlo mě to kvůli mým dětem, ale nejenom mým, ale i kvůli dětem ze širokého okolí, může se tam něco udělat i pro ně." 

Vítězných projektů bylo ale mnohem více.

"S přítelkyní jsme vybrali prostory pro projekt Piedestal, staré socialistické skulptury, kterou jsme navrhli zrušit," uvedl Jan Turyna, obyvatel MČ Praha 11. 

Praha 11 nyní připravuje druhý ročník participativního rozpočtu s názvem "Spolu za lepší jedenáctku". Přihlásit se do něj bude moci každý, kdo v Praze 11 pracuje či bydlí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu