• Načítám...
>

Na Prahu 12 zavítal autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček

  • 15. února 2024,
  • 15:36,
  • PRAHA 12,
  • Ondřej Švec

Legendární Čtyřlístek letos slaví 55 let od svého vydání a jeho autor Jaroslav Němeček zároveň v únoru oslaví 80. narozeniny. Jeho komiksoví hrdinové Myšpulín, Bobík, Fifinka a Pinďa dělají radost mnoha generacím čtenářů. Čtyřlístek se kromě komiksů dočkal i animovaných seriálů, celovečerního filmu a teď se navíc konečně dostane i na televizní obrazovky v podobě Večerníčku. Městská část Praha 12 na autorovu počest uspořádala na svém úřadě výstavu o Čtyřlístku, a to mimo jiné proto, že Jaroslav Němeček se narodil právě v Modřanech a Modřany ho při psaní částečně inspirovaly.

Reklama

Kdo by neznal postavičky Myšpulína, Bobíka, Fifinky a Pinďi z legendárního a nesmrtelného komiksu Čtyřlístek z autorské dílny Jaroslava Němečka?! Vycházet začal už v roce 1969 ve stejnojmenném časopisu a postupně se z něj stal jeden z nejznámějších a nejdéle česky vycházejících komiksů. A protože Čtyřlístek milují už celé generace čtenářů, městská část Praha 12 se rozhodla, že jim udělá radost a ve své nové radnici uspořádá Čtyřlístkománii neboli výstavu o Čtyřlístku s bohatým doprovodným programem.

„Máme tady připraveno nejenom promítání filmu, ale máme tady samozřejmě vystavené i obrázky. A taková zajímavost, Čtyřlístek bude poprvé ve Večerníčku, takže tady máme i některé obrázky, které se právě objeví v tom Večerníčku,“ vysvětluje Vojtěch Kos (ODS), starosta městské části Praha 12.

Ostatně to, že se Čtyřlístková výstava objevila právě na modřanské radnici městské části Praha 12, není náhoda. Autor Čtyřlístku, pan Jaroslav Němeček, měl totiž při psaní svého komiksu Modřany za svou částečnou inspiraci. 

„Já jsem to zjistil úplnou náhodou před dvěma lety v Muzeu Čtyřlístku na zámku v Doksech, že ten rodný dům pana Němečka tady z Modřan Na Beránku byl předlohou právě pro Čtyřlístek, takže autor se narodil právě tady v Modřanech,“ popisuje starosta městské části Praha 12 Vojtěch Kos (ODS).

Největší událostí vernisáže ale byla bezpochyby osobní účast Jaroslava Němečka, který se trpělivě podepisoval dlouhé frontě čtenářů a zavzpomínal, kde se prvně vzal nápad na sepsání Čtyřlístku. Vymyslel ho společně se svojí manželkou, když se seznámili a vyrazili na výlet do Itálie a tam je zaujala novátorská ilustrační tvorba.

„Když jsme se vrátili, já už jsem v té době kreslil pro Mateřídoušku, tak jsem měl takovou představu, že by se to mělo dělat jako Mateřídouška, ale lepší,“ vzpomíná autor komiksu Čtyřlístek Jaroslav Němeček. 

A to se určitě podařilo, vždyť například v roce 2009 byl v anketě webu Komiksárium Čtyřlístek vyhlášen desátým nejlepším českým komiksem všech dob. A jeho ilustrace mohou návštěvníci v budově radnice městské části Praha 12 obdivovat až do konce února. A mnozí si u nich jistě zavzpomínají a třeba někteří z nich pak hned vytáhnou možná sice zaprášené, ale stále vděčné komiksové výtisky, které své čtenáře baví už 55 let a jeho hrdinové se teď konečně z obce Třeskoprsky podívají až do televize do Večerníčku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu