• Načítám...
>

Putování do Orvieta vedlo také přes Modřany

  • 20. května 2018,
  • 20:17,
  • PRAHA 12,
  • Tomáš Mladějovský

Vedení Městské části Praha 12 podpořilo už tradiční akci štafetového běhu do Orvieta. Inspirací tohoto sportovního klání se stala jedna z největších slavností Corpus Domini - svátek Božího těla, který je spjatý s Prahou a s Čechy za vlády Přemysla Otakara II.

Reklama

Tradice štafetového běhu, následně pěšího putování na trase Praha - Bolsena - Orvieto není dlouhá. První ročník se uskutečnil v roce 2000.

"Jeden z největších křesťanských svátků je "Corpus Domini" a je to s tím úzce spjato právě s českým knězem Petrem, který v roce 1263 neztrácel víru a rozhodl se, že si tu víru půjde obnovit, posílit a že vykoná pouť za papežem. Protože se papež v tuto dobu nenacházel v Římě, ale nacházel se ve městě Orvieto, tak šel pěšky a při poslední zastávce v městě Bolsena se stal ten zázrak," řekl František Adámek, radní MČ Praha 12.

Tvrdí se totiž, že když se tu kněz Petr modlil, tak se na obraze Panny Marie objevila krev.

"Na počest toho se slaví ten svátek Corpus Domini," řekl František Adámek.

Dříve se do Orvieta poutníci dostávali štafetovým během. Dnes chodí pěšky a jen někdy si možná kousek popoběhnou. Na trase Praha - Orvieto však neujdou celých 1300 kilometrů.

"Jdeme zhruba 500 kilometrů a máme to udělané tak, že jdeme celou Českou republiku pěšky a poté nastává trasa, kdy jedeme část autem a část jdeme," řekl Vladimír Drábek, organizátor poutní cesty.

Letošní 12. ročník poutní cesty do Orvieta měl prolog v Praze a celkově byl naplánován na 15 etap.

"Letos je to pro mě jen zkouška, nepřijdu až přímo do Orvieta, ale vyzkouším di tu českou stranu k hranicím. Je to výzva, moc se na to těším," řekla Zlatuše Josefa Müllerová, poutnice do Orvieta.

Vrcholem poutní cesty budou oslavy svátku Corpus Domini 3. června v samotném Orvietu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu