• Načítám...
>

Praha 12 má infolinku pro sluchově postižené

  • 23. května 2018,
  • 20:09,
  • PRAHA 12,
  • David Wilczek

Úřad městské části Praha 12 spustil od dubna tohoto roku pilotní projekt, který usnadní telefonickou komunikaci osobám s postižením sluchu, nedoslýchavým, seniorům a případně cizincům. Telefonní linky fungují za pomoci online přepisu. Tato služba je poskytována zcela zdarma.

Reklama

Radnice Prahy 12 se rozhodla rozšířit své služby pro občany s poruchami sluchu. Zavedla proto pilotní projekt s názvem Infolinka s přepisem. 

"Jsme v tuto chvíli ve fázi pilotního projektu. Na závěr tohoto projektu bychom vyhodnotili a zjistili, kolik občanů tuto službu využívá a následně bychom potom se společností Transkript uzavřeli další smlouvu," řekla Lenka Vedralová, radní MČ Praha 12. 

Tato služba využívá simultánní přepis mluvené řeči a je určena hlavně lidem, kteří jsou nedoslýchaví nebo ohluchlí a lidem, kteří jsou schopni komunikovat v českém jazyce.

"Nechtějí používat nějakou redukovanou, zjednodušenou řeč. Chtějí skutečně vidět doslovně, co jim ta druhá strana hovoru říká. Velmi početnou skupinou, která efektivně využije tuto službu, jsou také senioři, kteří mnohdy mívají věkem získanou nedoslýchavost a tuto službu využijí také cizinci, kteří mají částečnou znalost češtiny," řekla Markéta Outratová, Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé. 

Nejprve si klient musí na webových stránkách Prahy 12 vyhledat textový odkaz infolinky z logem pro neslyšící. Po otevření odkazu se mu ukáže pokyn pro zadání svého telefonního čísla, ze kterého bude volat, a následně postupuje podle uvedených instrukcí. 

"V tomto okně se mu objeví číslo té infolinky, na kterou klient zavolá, a dostane se do spojení s přepisovatelem. Přepisovatel ho nejprve informuje, aby vyčkal na pokyn, kdy může začít mluvit. Současně upozorní operátora té linky, že mu volá neslyšící klient. Poté už ten hovor probíhá standardně," řekla Markéta Outratová. 

Tato služba je pro občany zcela zdarma. Více informací naleznou zájemci na webových stránkách MČ Praha 12.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu