• Načítám...
>

Modřanští hasiči mají nového velitele

  • 20. července 2018,
  • 13:06,
  • PRAHA 12,
  • Kristýna Svobodová

Nejnovější hasičská stanice v Praze má nového náčelníka. Modřanským požárníkům teď velí jednačtyřicetiletý profesionální hasič s osmnáctiletou praxí.

Reklama

Hasičská stanice v pražských Modřanech dostala nového velitele. Stal se jím 41 letý profesionální hasič Radek Kužiel. Ten se mezi požárníky pohybuje prakticky od dětství.

"K hasičům jsem se dostal tak, že jsem bydlel v hasičské stanici, kde můj otec vykonával funkci velitele stanice, takže jsem celý život vyrůstal mezi hasiči. Pak jsem přešel k profesionálním hasičům," řekl Radek Kužiel, velitel Hasičské stanice 11 - Modřany. 

Po předchozí praxi strojníka a následně náčelníka hasičské jednotky v Satalicích teď v modřanské stanici velí 15 mužům. 

"Sloužíme od 7 hodin od rána do 7 hodin do rána, tedy 24 hodin. Sloužíme ve 3 směnách. Nejčastěji vyjíždíme na dopravní nehody, požáry, technické pomoci. Prázdniny nemají vliv na počet výjezdů, naopak nám teď připadá, že letos je toho více. Máme v průměru 3 až 4 výjezdy za den," řekl Michal Štanc, velitel družstva. 

Požární stanice v Modřanech je navíc nejnovější základnou hasičů v Praze. Postavena byla teprve v roce 2013.

"Je to poměrně rozsáhlá budova do tvaru L. Je to koncipováno pro zásahovou techniku, jedno křídlo, a výjezdovou část hasičů, kde mají své zázemí. Ve druhém křídle jsou umístěny technologie pro celou stanici a tísňová linka 112 a 150," řekl Radek Kužiel. 

Modřanská požární stanice je také jednou ze 4 v zemi, která poskytuje základnu pro potápěče.

"Na stanici je na každé směně 8 potápěčů, trvale jsou připraveni na výjezd na stanici 2 potápěči," řekl Radek Kužiel. 

"Nejzásadnější věc co děláme je vyhledávání jak lidí, tak předmětů, aut, všeho možného, co je zapotřebí vyzvednout nebo zlikvidovat, třeba překážky na vodních cestách," řekl Petr Lukáš, vedoucí potápěč.

Posledním mediálně známým případem, kdy modřanští potápěči zasahovali, bylo pátrání po utonulých hledačích kešek ve Vltavě. Zdejší hasiči od začátku roku zasahovali při více než 90 požárech. Ročně jich hasí až 600.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu