• Načítám...
>

V Praze pokřtili knihu o českém Edisonovi

  • 15. října 2019,
  • 18:13,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Za podpory Prahy 13 byla v Národním technickém muzeu pokřtěna už druhá publikace o významném českém elektrovynálezci Josefu Sousedíkovi. Na akci se objevil i syn slavného vynálezce a starosta této městské části.

Reklama

Říkali mu Edison z Moravy. Nejen v českém průmyslu za sebou zanechal hlubokou stopu. Na svědomí má třeba vůbec první automobil s hybridním pohonem, ale i stovky dalších patentů. Významný prvorepublikový elektrovynálezce Josef Sousedík byl ale po druhé světové válce zcela zapomenut. Svět elektrotechniky na něj ale nezanevřel. V Národním technickém muzeu byla teď pokřtěna už druhá publikace o jeho vynálezech i životě.

"Zjistili jsme, že tato osobnost měla 220 světových patentů, vyvážela do 20 zemí světa své elektrotechnické výrobky ze své fabriky, kterou založil, z nuly vypracoval. A zjistili jsme, že nikde o něm vlastně není nějaká širší zmínka. Rozhodli jsme se, jako elektrotechnici a jako odborní novináři, že o něm napíšeme knihu," řekl Jiří Kohutka, autor knihy.

Ta byla vydána v roce 2013 a slavila poměrně velký úspěch nejen v odborných kruzích. V Národním technickém muzeu byla teď pokřtěna už druhá publikace o jeho vynálezech i životě.

"Rozdělili jsme to do logických kapitol. Jednak elektrotechnik - vynálezce, potom továrník - průmyslník, o tom jak založil svou továrnu z nuly a za 10 let zaměstnával 350 lidí. A také byl komunální politik," řekl Jiří Kohutka.

Kniha popisuje také Sousedíkovo působení v odboji. Jeho cesta nakonec skončila smrtí při výslechu Gestapem. Křtu knihy, která popisuje jeho život a dílo, se zúčastnil také Sousedíkův syn.

"Já si na něj prakticky osobně nevzpomínám, protože když ho Gestapo při výslechu rozstřílelo, takže já spíše mám silné vjemy z toho, s jakým respektem o něm mluvili ti lidé, kteří chodili navštívit třeba maminku a povídali si o něm," řekl Tomáš Sousedík, syn Josef Sousedíka.

Tomáš Sousedík žije v Praze 13 a právě tato MČ také podpořila křest knihy.

"My se snažíme nejenom reklamou, ale tím, že jsme umožnili i výstavu v radnici Prahy 13, propagovat to, že jsme měli takového skvělého vynálezce, jakým Josef Sousedík bezesporu byl. A myslím si, že to je to nejmenší," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Kniha s názvem Josef Sousedík: (ne)zapomenutelný vynálezce už je nyní v prodeji a k dostání je ve všech knihkupectvích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu