• Načítám...
>

V Praze 13 se uskutečnil další IDEATHON

  • 26. ledna 2020,
  • 17:03,
  • PRAHA 13,
  • Natálie Forsterová

V kulturním domě Mlejn se uskutečnil další IDEATHON. Během čtyřiadvaceti hodin se jeho účastníci snažili vymyslet nápady, které by zlepšily život obyvatelům třinácté městské části. Vítězný tým si odnesl domů ceny v hodnotě 50 tisíc korun.

Reklama

KD Mlejn v Praze 13 opět zaplnili talentovaní studenti. Konalo se zde totiž 2. kolo tzv. Ideathonu, který pořádá zdejší radnice. Jde o akci, jejímž cílem je vymyslet nápady, které by zlepšily život obyvatelům MČ Praha 13.

"Je to vlastně 24 hodin dlouhý maraton, kdy se sejdou týmy, je zahájena práce a každý tým dostane přiděleného mentora, který pomáhá s tím dotyčným tématem. Vždy je to buď pracovník úřadu nebo osoba, která se tímto tématem zabývá. Soutěžní týmy prezentují svoji práci a na základě té prezentace potom porota vybere ten vítězný nápad," řekla Marcela Plesníková, místostarostka MČ Praha 13.

Celkem se Ideathonu zúčastnilo 10 týmů. Jeden z nich, složený ze studentů Gymnázia Jaroslava Heyrovského, představil např. návrh na komunitní kompostárnu.

"Jako její největší přínos vidíme nakládání s bioodpadem a dále environmentální výuku pro školy a školky," řekl Jakub Plachý, účastník Ideathonu.

"Kompostárna by vznikla na rozhraní sídliště Velká Ohrada a rodinných domů v části Malá Ohrada. Je to u elektrárny a výtopny. Toto místo je pro nás ideální z důvodu toho, že to patří hlavnímu městu a taktéž je to zasíťováno. Není to na tolik exponovaném místě, takže by ten provoz nikoho nerušil," řekl Michal Ozga, účastník Ideathonu.

Studenti z Gymnázia Jaroslava Heyrovského ale představili kromě samotného nápadu na vznik kompostárny také její sociální přínos.

"Ten sociální přínos spočítá v tom, že by tam nalezli práci občané ze sociálně slabších vrstev, hlavně lidé bez domova. Nalezli by tam stabilní ubytování, možnost interakce s neziskovými organizacemi," řekl Marek Mihulka, účastník Ideathonu.

Ideathon je v Praze 13 již tradiční akcí. A ani letos to čtyřčlenná porota neměla jednoduché. Po těžkém rozhodování ale nakonec rozhodla o vítězi. Tím se stal tým, který představil projekt, jak zlepšit kvalitu lidí bez domova.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu