• Načítám...
>

Dům pro seniory v Praze 13 zvládl koronavirus na jedničku

  • 24. července 2020,
  • 12:08,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Domov pro seniory Zity Kabátové, který nechala postavit Městská část Praha 13 a jehož provozovatelem je Domov třetího věku, má za sebou mimořádně náročnou zkoušku. Během koronavirové pandemie museli zaměstnanci domova zvládnout preventivní karanténu, naučit seniory vyrovnat se s tím, že nemohou být se svými blízkými a také připravit pečovatele na to, že z preventivních důvodů budou muset v práci i přespávat. Domov pro seniory Zity Kabátové vše ale úspěšně zvládl a to jak díky podpoře veřejnosti, tak Městské části Praha 13.

Reklama

Opatření proti koronaviru zasáhla všechny domovy seniorů po celém Česku. Výjimkou nebyl ani ten v Praze 13, nesoucí jméno po slavné herečce Zitě Kabátové. I tady proběhla karanténní opatření, která ale byla čistě preventivní. 

„Mezi zavedená opatření patřilo samozřejmě měření teplot, měli jsme preventivní karanténu, zavedli jsme dezinfekce, která v sociálních domech nebyla nikdy velkým zvykem. Naučili jsme klienty dezinfikovat si ruce, takže jsme opravdu dodržovali maximální nařízení,“ popisuje zvládání karanténních opatření ředitelka Domova pro seniory Zity Kabátové, Milena Bartovská.

Náročné období Domov překonal i díky podpoře veřejnosti, kdy lidé pekli dorty, připravovali obědy pro personál nebo třeba zpívali pod okny. Výrazně pomohla i Městská část Praha 13.

„Městská část Praha 13 nás podpořila rouškami, dostali jsme respirátory. Byli jsme ve středu jejich velkého zájmu. Byli jsme v neustálém telefonickém kontaktu, zda něco nepotřebujeme, včetně pana starosty nebo pana tajemníka,“ pochvaluje si spolupráci s MČ Praha 13 ředitelka domova, Milana Bartovská. 

I přes veškerou pomoc a podporu bylo toto období složité hlavně pro klienty. A to hlavně proto, že se nemohli vídat se svými blízkými. Řada z nich proto musela vymýšlet, jak se zabavit. 

„Mám antistresové obrázky, které maluji, vymalovávám, a tím se bavím. A pak chodím na zpěv, na zpívánky, chodím cvičit, chodím na paměti, trénujeme paměť,“ popisuje svůj recept na dobrou náladu klientka Domova pro seniory Zity Kabátové, Anna Šimáčková. 

A protože klienti mohli být se svými blízkými hlavně v telefonickém kontaktu, o to náročnější práce čekala na pečovatele, kteří poskytovali seniorům psychickou podporu. 

„Museli jsme jim zprostředkovávat videohovory přes skype, aby aspoň byli v kontaktu s rodinou. Snažili jsme se je zabavit různými hrami, aktivitami a aktivizacemi, zkrátka zapojit je do všeho, co šlo,“ uzavírá pečovatelka Domova pro seniory Zity Kabátové, Martina Machulková.

I díky mimořádné péči pečovatelek, které musely v práci i přespávat, zvládl zatím domov koronavirovou pandemii bez jediného případu nákazy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu