• Načítám...
>

Praha 13: Cyklopruhy magistrátu jsou nebezpečné

  • 31. července 2020,
  • 15:53,
  • PRAHA 13,
  • Jan Varga

Vedení Prahy 13 upozorňuje na nové cyklopruhy, které nechal na páteřních komunikacích vedoucích přes městskou část umístit magistrát. Jejich trasa je prý nelogická a některé úseky, jako například nájezd na ulici Bucharova, jsou dokonce nebezpečné. Cyklopruhy na frekventovaných ulicích přibyly v rámci celkové rekonstrukce povrchu vozovek.

Reklama

V Praze 13 se ozývají kritické hlasy směrem k pražskému Magistrátu. Vedení radnice tam kroutí hlavou nad cyklopruhy, které nechal magistrát umístit na páteřní komunikace vedoucí přes městskou část. Prý jsou ale pruhy umístěny nelogicky a dokonce místy nebezpečně. 

"Zúžily se jak pruhy pro automobily, tak se úplně nesmyslně udělaly cyklopruhy pro cyklisty, které mohou být pro ně nebezpečné. Ukázka toho nejhloupějšího je při výjezdu z dálnice D5 na Bucharovu ulici, kdy musí dát automobily přednost cyklistům, kteří přejíždějí přes jejich pruh. Je to opravdu nebezpečné a nelogické. Já jsem na to upozorňoval náměstka Scheinherra, aby to prověřil, že je to hloupost. Štve to jak řidiče, tak také řidiče, kteří tam ještě navíc ani nejezdí," říká David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Kromě Bucharovy ulice je další páteřní komunikací ulice Jeremiášova. Také tady podle vedení městské části pruhy příliš neposloužily. Ubraly prostor řidičům a ve špičkách tady má problémy projet autobus, aniž by případného cyklistu neohrozil. 

"Zrovna ulice Jeremiášova je velmi frekventovanou. Je to jedna z nejfrekventovanějších v naší městské části a já bych určitě moje dítě v životě na cyklostezku, která je na takhle frekventované silnici, nepustil. Pruhy byly zúžené a dneska mají větší vozidla, jako například autobus, problém se do toho pruhu vejít," říká místostarosta MČ Praha 13 David Zelený.

Vedení Prahy ale namítá, že na ulicích je pohyb cyklistů povolen už desítky let a pruhy jen stáhly všechny cyklisty na stranu vozovky, aby se nemotali mezi automobily a mohli projet bezpečněji. Šířka pruhů pak odpovídá normě.

"Jediné, co jsme udělali je, že jsme oddělili vlastní jízdu cyklistů od jízdy automobilů a tím jsme jen oddělili oba druhy dopravy, aniž bychom omezili automobilovou dopravu. A to díky tomu, že tam byla dostatečná šířka té komunikace," říká náměstek primátora hl. m. Prahy Adam Scheinherr.

Cyklopruhy na páteřních komunikacích přibyly v rámci celkové rekonstrukce povrchu vozovek, které pod hlavičkou magistrátu probíhaly od loňského roku. Proti novým cyklopruhům se postavila celá rada Prahy 13, která své stanovisko zasílala i magistrátu. Navrhovala prý také alternativní možnosti, kudy cyklopruhy vést. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu