• Načítám...
>

Hasiči ve Stodůlkách slaví 130 let od svého založení

  • 7. září 2020,
  • 9:46,
  • PRAHA 13,
  • Žaneta Filípková

Už 130 let uplynulo od doby, kdy vznikl Sbor dobrovolných hasičů Stodůlky. Místní hasiči už řadu let spolupracují s Městkou částí Prahy 13 při organizaci spolkových činností, do kterých spadá i vzdělávání dětí a mládeže. Při oslavách proto nechyběl zajímavý program, jako je zásah záchranného týmu nebo přehlídka techniky. Rozdávaly se i čestná uznání za práci, kterou zdejší dobrovolní hasiči vykonávají.

Reklama

Dobrovolný sbor hasičů ve Stodůlkách si připomněl 130 let od svého založení. Při slavnostní příležitosti převzali jeho dlouholetí členové v místní zbrojnici ocenění za zásluhy. Spolek zahájil svoji činnost už v roce 1890, kdy jeho zakladatelé sepsali stanovy sboru.

"Tehdy bylo v obci více jak padesát popisných čísel, takže starosta byl ze zákona povinen sbor založit. Jednalo se tenkrát o pokrokovou událost," řekl Vojtěch Koutek, starosta SDH Stodůlky.

Na začátku minulého století se přijíždělo k hašení požárů ještě s koňmi. Teprve ve 30. letech minulého století začali hasiči využívat první automobily. Jejich činnost utlumila druhá světová válka. V pozdějších letech, ale na svoji dobrovolnou činnost opět navázali.

"Začínali jsme někdy v pětasedmdesátém roce jen po stodolách, měli jsme půjčené garáže. Až někdy v roce 1980 jsme dostali naši první garáž. A v roce dva tisíce se pro nás postavila úplně nová zbrojnice," popsal Roman Michl, velitel jednotky SDH Stodůlky.

Městská část Prahy 13 dlouhodobě podporuje zdejší dobrovolný sbor hasičů. Díky ní se podařilo před několika lety postavit pro hasiče zbrojnici, která splňuje nejmodernější standardy.

"Městská část Praha 13 se o nás stará velice dobře. To, co potřebujeme, nám vždy dá," uvedl Vojtěch Koutek, starosta SDH Stodůlky.

"Samozřejmě se snažíme jejich požadavky ve spolupráci s pražským magistrátem naplňovat. Ať už se jedná o techniku jako jsou třeba čerpadla nebo minibus. Díky němu mohou zejména s dětmi jezdit na tábory," popsal David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Zástupci dobrovolných hasičů a Městské části Praha 13 v rámci oslav také uctili památku padlých, a to položením věnce k jejich pomníku. Nezapomnělo se ani na hrdinské činy hasičů, kteří zachraňovali životy a majetek lidí a ani na jejich významnou úlohu při pandemii koronaviru.

"Například při povodních v roce 2002 to byli oni, kdo v zoologické zahradě vytahovali slony z bahna. Tito konkrétní hasiči, kteří tady jsou, pomáhali v poslední době při covidu, kdy jsme s nimi rozváželi dezinfekci do vnitrobloku obytných domů. Oni zahoukali a lidi si pro ni mohli přijít," zdůraznil David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Pokračovalo se až do odpoledních hodin bohatým programem pro návštěvníky. Právě při něm si mohli všichni prohlédnout vozový park, který mají hasiči k dispozici.

"Děti předvedou požární útok. A každý kdo přijde si také bude moci zkusit práci s hasičskou hadicí," upozornil Vojtěch Koutek, starosta SDH Stodůlky .

Všichni příchozí si mohli vyzkoušet i další techniku, kterou spolek využívá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu