• Načítám...
>

PRE modernizuje elektrickou síť i v Praze 13

  • 4. října 2020,
  • 14:02,
  • PRAHA 13,
  • Jaroslav Šetlík

Společnost PRE zvyšuje spolehlivosti a kvalitu dodávek elektrické energie. V této souvislosti modernizuje rozvodné stanice na území hlavního města. Výjimkou není ani Praha 13.

Reklama

Společnost PRE otevřela jubilejní stou, takzvanou chytrou rozvodnou stanici. Ta se nachází v Praze 13 a jejím cílem je zefektivnit dodávku elektřiny Pražanům a snížit její poruchovost.

"Původně to bylo vždy tak, že to co stojí tady za mnou bylo plné. Byly tam trafa, rozvody, a tak podobně. Dnes se situace vyvinula tak, že se tyto zařízení dělají daleko menší, úspornější a dají se ovládat na dálku. To je hodně důležité. Kdyby vypadl někde  proud, tak se to dá ovládat přímo z dispečinku po síti. Není nutné sem jezdit," popsal David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

"Tím, jak se zahajují chytré sítě, tak budou i chytrá měřidla. V trafostanicích budou časem koncentrátory či úložiště dat, které pak budeme komunikovat na centrálu a dálkově odečítat elektroměry," konstatoval  Milan Hampl, předseda představenstva společnosti PREdistribuce.

Díky těmto chytrým, rozvodným stanicím se může také snadněji šířit internet prostřednictvím optických sítí.

"Znamená to mino jiné, že kabely není tažena jen elektrika. V tom velkém kabelu je tažena i optika. Takže se zrychlí internet, což je pro uživatele velmi pozitivní. Síť funguje daleko rychleji a úplně jinak, než když to jde vzduchem nebo standardním kabelem," dodal David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Modernizace jedné rozvodné stanice vyjde společnost PRE přibližně na půl miliónu korun. Do budoucna by se takto měla obnovit přibližně třetina všech stanic na území Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu