• Načítám...
>

Stanici metra Nové Butovice zdobí Mural art

  • 20. listopadu 2020,
  • 9:53,
  • PRAHA 13,
  • David Wilczek

Dopravní podnik chce zvelebit prostor stanic a zastávek. I proto na několika z nich vzniknou velkoformátové malby. Nejnovější mohou obdivovat zejména cestující využívající stanici metra Nové Butovice.

Reklama

Pražané mohou v hlavním městě stále častěji vidět takzvaný Mural art neboli legální grafity. V podstatě se jedná o moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu stěn ve veřejném prostoru. Cílem je zvelebit málo atraktivní místa, která se převážně nacházejí v blízkosti stanic a zastávek. 

"Galerie hlavního města Prahy, která má organizaci této části programu, který jsme nazvali Mural art um - tedy program umění pro město, se spojila s dalšími městskými institucemi, s DP, s Odborem majetku magistrátu a společně i s dalšími MČ jsme se snažili vytipovat pro první fáze tohoto projektu vhodné plochy," řekla Marie Foltýnová, ved. Oddělení správy veřejné plastiky GHMP.

Do projektu se zapojila i Praha 13. Zájem umělců byl veliký. Porotu však nejvíce zaujal návrh umělce vystupujícího pod jménem Zeb One. Výsledek mohou cestující vidět na autobusovém stanovišti v blízkosti stanice metra Nové Butovice. 

"Co se týče naší participace, tak to se týkalo zejména té grafiky, rsp. výběru toho, co tady nakonec bude. Musím říci, že tento projekt byl jeden ze tří, který jsme vytipovali na naší MČ, protože se nám zdál nejhezčí. Jsem rád, že zrovna on je tady," řekl Petr Zeman, místostarosta MČ Praha 15. 

Na zvelebování prostor v okolí stanic a zastávek se podílí i architekti Dopravního podniku. 

"Zde se během několika měsíců podařilo do prostor metra opět to umění vrátit. Možná tady nebude na věky, nicméně je to jakási plocha pro příští příležitost na obdobný projekt," řekla Anna Švarc, architektka DP hl. m. Prahy.

V nejbližší době by měl vzniknout další Mural art v blízkosti stanice metra Černý Most či Vltavská. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu