• Načítám...
>

Praha 13 podpořila výcvik vodících psů

  • 31. března 2021,
  • 8:41,
  • PRAHA 13,
  • Lukáš Kubát

Dar v podobě vestiček pro výcvik vodících psů předal starosta Prahy 13 David Vodrážka Středisku výcviku vodících psů v Jinonicích. Výcvik psa pro nevidomého není jednoduchou záležitostí a každý z psů se musí perfektně naučit více než tři desítky povelů.

Reklama

Starosta Prahy 13 David Vodrážka předal Středisku výcviku vodících psů vestičky pro štěňata ve výcviku. Vestičky jsou nejen bezpečnostním prvkem, ale také vstupenkou do veřejných prostor, kam je jiným psům vstup zakázán.

"Jsou to obchody, ale i divadla, restaurace a místa, kde bývá hodně lidí a různá shromáždění," řekla Lenka Kreidlová, vedoucí Střediska výcviku vodících psů. 

"Od nás je to vlastně poděkování za to, že ti pejsci skutečně vykonávají pro člověka, který je nevidomý, nenahraditelnou činnost, oni jsou jeho druhé oči a zároveň i poděkování těm, kteří se věnují tomu výcviku. Vycvičit takového pejska není nejen něco levného, ale člověk to musí brát jako poslání a musí na to mít buňky," řekl David Vodrážka.

V průměru středisko za rok vycvičí 12 vodících psů a svůj výcvik tu právě začíná i labradorský retrívr Dino.

"Výcvik začíná až v roce věku. Do toho roku jsou ta štěňata u rodin, ale zároveň sledujeme, co se v těch rodinách děje," řekla Lenka Kreidlová.

V samotném výcviku se psi učí základním povelům, aby byli nevidomým co nejlepšími parťáky. A na závěr musí složit zkoušku.

"Ta zkouška se skládá z několika částí a pes musí zvládnout 36 povelů. Teprve poté se stává plnohodnotným vodícím psem a může být předán nevidomému klientovi, aby mu pomáhal," řekla Lenka Kreidlová. 

V jinonickém výcvikovém středisku vychovali a vycvičili od roku 1997 více než 400 vodících psů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu