• Načítám...
>

Na radnici v Praze 13 probíhá měření paměti

  • 21. června 2021,
  • 14:54,
  • PRAHA 13,
  • Lenka Castillo

Městská část Praha 13, díky spolupráci s Českou alzheimerovskou společností, opět pořádá měření paměti obyvatel třináctky, starších čtyřiceti let. Měření se uskuteční ve čtyřech dnech, přímo v budově místní radnice.

Reklama

Otestovat svou paměť si mohou v Praze 13 lidé starší čtyřiceti let. Už počtvrté se zde totiž koná takzvané měření paměti. Probíhá přímo v budově radnice. Doprovodnou akci Dne zdraví, zorganizovala ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností právě MČ Praha 13. 

"Alzheimer je choroba, která je velmi těžká. Je obtěžující nejenom pro toho samotného nemocného, ale i pro jejich rodiny a podobně. Proto jsme se spojili s Českou alzheimerovskou společností, kteří dělají takové testování paměti národa právě. A je důležité, aby v případě té choroby se to chytilo zavčas,"uvedl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

Měření se díky velkému zájmu uskuteční ve čtyřech dnech. Vždy v pondělí a ve středu.

"Celkem šedesát čtyři zájemců se takto otestuje, protože je to od devíti do šestnácti. A v každou celou zájemce vstupuje, absolvuje test, a pak ještě krátký pohovor s kolegy z České alzheimerovské společnosti, kteří mu vlastně to ohodnotí a vysvětlí co, a jak by mohlo být dál doporučeno," popsala Aneta Ečeková Maršálová, radní MČ Praha 13.

Každý z testovaných obdrží, jako dar městské části, sešit pro trénování paměti.  

"My je vlastně vytváříme pro potřeby těch lidí. To znamená, že některé šesity jsou zaměřeny na trénování krátkodobé paměti. Já tady teď třeba držím sešity, které jsou vlastně na procvičování pozornosti. Takže je tam několik úkolů na procvičování pozornosti. Ale jsou i další sešity, třeba právě na ty jazykové dovednosti. A na procvičování těchto oblastí," konkretizovala Lucie Hájková, Česká alzheimerovská společnost.

Počty syndromu demence i alzheimerovské choroby se podle radní bohužel zvyšují. Proto je prevence, a tím pádem i jejich včasný záchyt, velmi důležitý. Lidé se pak i včas dostanou do péče odborníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu