• Načítám...
>

Praha 13 integruje ukrajinské děti do své školy

  • 16. března 2022,
  • 13:52,
  • PRAHA 13,
  • Marek Tereba

Ukrajinské děti se postupně adaptují na život v Čechách a začaly navštěvovat i školy. Naše kamera se vydala podívat do speciálně vytvořené třídy pro děti z Ukrajiny v jedné ze základních škol v Praze 13.

Stáhnout video
Reklama

Praha 13 zřídila pro ukrajinské děti tři speciální skupiny v Základní škole Trávníčkova. Dvě třídy navštěvují děti předškolního věku, další třídu školáci.

"Všichni jsou to uprchlíci, zároveň se podařilo získat ukrajinské učitelky, podařilo se získat ukrajinskou psycholožku. Probíhá to poměrně dobře, nicméně probíhá to trošku takovým partizánským způsobem, kdy my jako jednotliví starostové to organizujeme na koleni a nemáme vlastně žádná zadání a žádné vedení od nadřízených orgánů, ať už hlavního města nebo ministerstva školství a zejména, co nám chybí v tuto chvíli, jsou peníze. Já jsem starosta Prahy 13 a primárně se musím postarat o občany Prahy 13. Toto je věc, kterou děláme samozřejmě navíc, děláme ji rádi, protože je potřeba, ale potřebujeme také pomoc a aktivitu od těch nadřízených orgánů a složek," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

"Jedeme na doraz a zatím městská část uvolnila část financí, ale to nám pokryje tento měsíc. Další měsíc při nárůstu počtu ukrajinských dětí, které tady najdou nějaké to trvalé bydliště nebo aspoň přechodný pobyt, tak myslím, že to budeme horkotěžko zvládat. Já nechci přistoupit nebo ani vedení radnice nechce přistoupit k tomu, že bychom nějakým způsobem dávali nějaká kritéria, že budeme vybírat, které dítě ano a které ne," řekla Marcela Plesníková, místostarostka MČ Praha 13.

Fakultní základní škola v Trávníčkově ulici má se začleňováním zahraničních dětí zkušenosti, přesto pro ně příliv zatím asi 40 ukrajinských dětí znamená určité změny.

"Chtěli bychom je postupně rozřazovat do jednotlivých tříd, ale budeme s nimi pořád pracovat až do konce školního roku. Budou se jednak učit ukrajinštinu, v ukrajinštině ale základy češtiny a případně i matematiku, zeměpis a další předměty. Budou zároveň integrovány do těch tříd, aby tam vznikaly sociální určité vazby," řekl František Hanzal, ředitel FZŠ Trávníčkova.

Na příští školní rok se do školy zapsalo zatím přes třicet ukrajinských dětí. Některé třídy jsou již maximálně zaplněny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu